De beloning voor verraad was 75 gulden

SS’er Heinrich Boere was in 1944 betrokken bij een undercoveractie tegen onderduikers in Helden-Panningen. Voor die verradersactie kreeg hij 75 gulden en een dag vrij.

Wat heeft SS’er Heinrich Boere uitgespookt in Helden-Panningen in 1944? Uit oude politieverhoren die gisteren bij de rechtbank in Aken op tafel kwamen, komt het beeld naar voren van een nietsontziende nazi die de bezetter voluit hielp bij het opsporen van anti-Duitse elementen. Hij deinsde niet terug voor een undercoveractie tegen onderduikers.

Boere verklaarde na de oorlog, tijdens zijn verhoor in 1946 door de politieke recherche van de gemeentepolitie in Maastricht, dat hij – kort voor hij lid werd van het moordcommando Feldmeijer waarbij hij willekeurige Nederlanders doodschoot – in opdracht van de Maastrichtse Landwacht-commandant Puts infiltreerde in Helden-Panningen.

In Helden zijn in de oorlog grote groepen onderduikers ondergebracht geweest: joden, Engelse piloten, verzetsmensen. Het dorp werd drie keer overvallen door razzia’s van de Duitsers. Heel berucht is de ’kerkrazzia’, waarbij ongeveer 800 kerkbezoekers zijn afgevoerd. Op 17 mei 1944 was er ook een razzia. Boere speelde daarbij een sleutelrol.

Met nog twee Nederlandse SS’ers was hij kort voor de Duitse overval op verzoek van Landwacht-chef Puts geïnfiltreerd bij boeren in Helden-Panningen. Boere deed zich voor als iemand die dringend een schuilplaats zocht. Hij werd ondergebracht op een boerderij; de andere twee op andere adressen. Een dag later vertrok het drietal, met de smoes dat ze nog wat persoonlijke spullen wilden ophalen.

In Helden-Panningen roken diverse mensen al onraad, 25 onderduikers lukte het om te vluchten voordat op 17 mei 1944 een overmacht van 100 Duitse soldaten het dorp overviel. Er werden 52 personen opgepakt, van wie 35 mee moesten naar Maastricht voor verhoor. Achttien personen werden naar concentratiekampen in Nederland en Duitsland getransporteerd. Van die groep zijn er negen in de kampen of kort na de internering overleden. „Dat is moord, en dit misdrijf kan Boere worden verweten”, aldus Detlef Hartmann, advocaat van nabestaanden, gisteren tijdens een persbijeenkomst na de rechtbankzaak. „Boere wist welke machinerie hij in gang zette toen hij de onderduikers verraadde. Als SS’er wist hij dat personen die aan het verzet meehielpen, naar concentratiegangen werden gestuurd, en dat velen daar werden vermoord. Wie zoiets in gang zet, weet dat de dood er op volgt.”

Tijdens het politieverhoor vertelde Boere dat hij na terugkeer van zijn verradersmissie in Helden-Panningen van Landwachter Puts 75 gulden kreeg als beloning en een vrije dag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden