NieuwsKinderopvangtoeslag

De Belastingdienst procedeerde jaren tegen ouders zonder bewijs

Staatssecretaris Menno Snel van financiën.Beeld ANP

De Belastingdienst weet intern al sinds 2015 dat het stopzetten van kinderopvangtoeslag van honderden ouders onverdedigbaar was. Desondanks hield de fiscus ten opzichte van de ouders vol dat zij geen recht op toeslagen hadden, tot rechtszaken aan toe. 

In die rechtszaken werden zelfs stukken met voor de Belastingdienst onwelgevallige informatie achtergehouden om zaken niet te verliezen.

Het gaat om toeslagen voor kinderopvang die in 2014 ten onrechte werden stopgezet. Honderden ouders werden daarvan de dupe. Trouw en RTL Nieuws onthulden eerder al dat de Belastingdienst rommelde met het bewijs voor die stopzetting. Vrijwel alle ouders maakten daarom bezwaar.

Staatssecretaris Menno Snel (D66) van financiën heeft de Tweede Kamer dinsdag een vertrouwelijk intern document, gevonden bij de FIOD, toegestuurd waaruit blijkt dat de Belastingdienst al lang wist dat men geen enkel bewijs had. Behandelaars van bezwaarschriften van ouders schreven elkaar in september 2015 al dat zij ‘juridisch moeilijk konden verdedigen’ dat toeslagen stopgezet waren. Vermoedens van onjuistheden bij de ouders ‘waren niet hard te maken’ en men ‘had moeite om de beslissing in stand te houden’.

Het is de zoveelste keer in korte tijd dat Snel moet melden dat hij de Kamer onvolledig en onjuist heeft geïnformeerd over de zaak. Vorige week gaf de staatssecretaris al toe dat gastouders en een gastouderbureau die centraal staan in deze zaak weinig te verwijten viel. Nu blijkt dat ook de ouders niets verkeerd deden. Onduidelijk is wie opdracht gaf om toch voet bij stuk te houden, en of de staatssecretaris destijds wist van het zonder grond ontnemen van toeslagen van honderden ouders.

In september publiceerde Trouw al over een interne instructie uit 2016 waaruit bleek dat bezwaren van ouders afgewezen moesten worden. Destijds deed Snel dit nog af als een ‘collegiale handreiking’, waaruit niet zou blijken dat alle bezwaren afgewezen moesten worden. Nu blijkt dat er in 2015 intern al verzet was tegen het structureel afwijzen van bezwaren van ouders.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer met Snel over de kwestie.

Lees ook:

Menno Snel houdt vol: hij heeft het onderzoek naar de kinderopvang-kwestie niet belemmerd

Staatssecretaris Menno Snel (financiën) houdt vol dat hij het onderzoek naar de ten onrechte stopgezette kinderopvangtoeslag niet heeft belemmerd. In een debat met de Tweede Kamer zei Snel woensdag dat de onderzoekers ‘geen strobreed in de weg is gelegd’.

Staatssecretaris Snel beperkte zelf het onderzoek naar falen van de Belastingdienst

Staatssecretaris Menno Snel (D66) van financiën gaf opdracht om een onderzoek naar onterecht stopgezette kinderopvangtoeslag door de Belastingdienst zoveel mogelijk te beperken. Dat was tegen het nadrukkelijke advies in van de onderzoekers.

Belastingdienst werkte ouders die recht hadden op kinderopvangtoeslag bewust tegen

De Belastingdienst heeft bewust aangestuurd op het afwijzen van bezwaren van mensen bij wie ten onrechte de kinderopvangtoeslag werd gestopt. Dat bleek in september uit interne stukken van de fiscus die in bezit zijn van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden