De belastingdienst krijgt 800 miljoen euro aan onterecht uitbetaalde toeslagen niet meer terug

De Belastingdienst heeft de afgelopen twaalf jaar 24 miljard euro aan toeslagen ten onrechte uitbetaald. Dat meldde tv-programma ‘Nieuwsuur’ vanavond op basis van cijfers die het bij de fiscus had opgevraagd.

Redactie

Het merendeel van de 24 miljard komt uiteindelijk terug, maar 1,5 miljard staat nog uit en daarvan is 806 miljoen euro afgeschreven als ‘oninbaar’, aldus de Belastingdienst. Dat betekent dat dat geld nooit meer terugkomt. Het gaat om onterecht uitgekeerde kinderopvangtoeslag, huur- en zorgtoeslag en kindgebondenbudget. Omdat de toeslagen voorschotten zijn, zijn ze gevoelig voor fouten, zegt bewindvoerder Aat van Rhijn tegen ‘Nieuwsuur’.

Neem een student die gaat werken en vergeet zijn zorgtoeslag stop te zetten, waardoor de Belastingdienst hem honderden euro’s te veel uitkeert. Of de vrouw die een betere baan krijgt en daardoor geen recht meer heeft op huurtoeslag, maar dat toch blijft ontvangen, omdat zij zich niet bewust is van de inkomensgrens die voor deze toeslag geldt.

Terugbetalen

Een groot deel van deze mensen kan de te veel ontvangen toeslagen terugbetalen, maar voor mensen die al in de schulden zitten, kunnen navorderingen voor aanzienlijke problemen zorgen. Vandaar dat er 1,5 miljard nog openstaat.

De Belastingdienst kreeg de afgelopen twintig jaar veel extra taken erbij, waaronder in 2006 de huur- en zorgtoeslagen. Eind mei vroeg de dienst om ruimte om op adem te komen en de rommel intern op te ruimen.

Staatssecretaris Menno Snel van financiën verzocht de Tweede Kamer geen nieuwe opdrachten te geven aan de Belastingdienst, omdat ze die simpelweg niet aankunnen. Een groot deel van de ICT-systemen rammelt, die moeten eerst gerepareerd worden. Pas in 2021 is er weer ruimte voor nieuw beleid, aldus Snel.

Lees ook:

Snel erkent fouten bij kinderopvangtoeslag en hoopt met nieuwe excuses de affaire af te ronden

Opnieuw excuses. Zo hoopt staatssecretaris Snel de pijnlijke affaire met kinderopvangtoeslagen af te ronden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden