’De Belasting heeft geen empathie’

De Belastingdienst zond bewust duizenden foute beschikkingen de deur uit. Dat maakte veel reacties los bij gedupeerden die nu onterecht hun huur- of zorgtoeslag uit 2006 moeten terugbetalen. Gemeente- ambtenaar G. de Groot uit Groenekan is zo’n gedupeerde.

Zosia Kooi

1

Wat was er mis met uw definitieve beschikking?

„In oktober 2006 verhuisde ik naar een woning waarvoor ik recht had op huurtoeslag. Volgens de Belastingdienst heb ik echter alleen recht op huurtoeslag over de maanden november en december. Ook hebben ze gerekend met een toetsingsinkomen dat uiteindelijk hoger bleek dan mijn werkelijke inkomen. Ik moet nu 300 euro terugbetalen, een behoorlijk bedrag.”

2

Hoe weet u zo zeker dat deze beschikking niet klopt?

„Ik heb een jaar geleden al bezwaar gemaakt tegen mijn voorlopige beschikking. Toen werd ik in mei gebeld door een medewerkster van de Belastingdienst dat ze mijn zaak had bekeken. Ik had volgens haar gelijk dat er een fout was gemaakt en ze beloofde me dat het bij de definitieve beschikking in orde zou zijn.”

3

Wat dacht u toen u de brief gelezen had?

„In eerste instantie dacht ik: verdorie, wat een zooitje is het toch bij de Belastingdienst. Maar hoeveel ergernis het me ook oplevert, ik was bereid om opnieuw een bezwaarschrift in te dienen. Na het nieuws van gisteren dat het een bewuste keuze is geweest van de Belastingsdienst, voel ik me echter bij de neus genomen. Ik eet er zelf misschien geen boterham minder om, maar het stoort me omdat er in de rest van Nederland nog genoeg mensen zijn die hierdoor in de problemen raken en die niet voor hun eigen rechten kunnen opkomen.”

4

Wat had de Belastingdienst volgens u beter kunnen doen?

„Ze hadden veel meer respect afgedwongen als ze hadden gezegd ’Sorry we gaan het niet redden, we moeten onze belofte verbreken’. Iedereen kan fouten maken. Dat is ook wel vervelend, maar dit is veel erger. Het mooiste zou zijn als ze nu uit eigen beweging de zaken weer recht zouden zetten, maar ik ben er sceptisch over.”

5

Heeft het uw beeld van de Belastingdienst veranderd?

„Ze nemen een loopje met de rechten van de burgers. Ik kan er niet meer 100 procent op vertrouwen dat mijn bezwaar goed afgehandeld wordt. Als ze er belang bij hebben om foute beschikkingen de deur uit te sturen, misschien hebben ze er dan ook belang bij om te ontkennen dat ze mijn bezwaarschrift hebben gekregen. Ik las gisteren een reactie op internet van iemand die de zorgtoeslag had opgezegd. De Belastingdienst begreep het niet, want dat levert toch een extra voordeeltje op? Niet als je er elke keer zoveel ellende voor terugkrijgt. Het ontbreekt bij de Belastingdienst duidelijk aan inlevingsvermogen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden