De belangrijkste synodevergadering sinds jaren

'We willen er nog steeds voor iedereen zijn', zei Arjan Plaisier, voorman van de Protestantse Kerk in Nederland afgelopen herfst in deze krant. 'Alleen, het idee is voorbij dat je ook overal bent. Dat is een fictie. Dat moeten we eens erkennen en uitspreken. Dat betekent inderdaad dat er plaatsen zijn en komen waar de kerk fysiek niet meer is. Dat is niet leuk. Het is wel een realiteit.' Die houding, zei Plaisier, biedt ruimte voor nieuwe vragen. 'Als we er niet meer op de traditionele manier zijn, wat kunnen we dan gaan doen?'

Over die vraag vergadert de synode van de PKN donderdag, vrijdag en zaterdag. In de herfst schaarde de synode zich al unaniem achter Plaisier, die in een nota schreef hoe de kerk er in 2025 uit zou kunnen zien. Die nota is verder uitgewerkt en de synode buigt zich er nu opnieuw over, in een vergadering die wordt gezien als de belangrijkste van de afgelopen jaren.

De kerkleiding wil dat de kerkelijke structuur veel simpeler wordt. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Dat de Protestantse Kerk niet meer overal aanwezig kan zijn, heeft allerlei bestuurlijke en organisatorische consequenties. Wie beslist wanneer een plaatselijke gemeente wordt opgeheven? Wat gebeurt er dan met de PKN-leden die er op die plek nog wél zijn? De kerkleiding wil het predikantencorps meer in beweging krijgen: ze moeten niet meer jarenlang op dezelfde plek dominee zijn. Maar hoe dwing je dat af?

De kerkleiding wil van zo'n 75 naar 11 regionale kerkvergaderingen (de zogenoemde classes). Aan het hoofd van zo'n regio moet een voorzitter komen. Even leek het erop dat die voorzitter de titel bisschop of predikant-bisschop zou krijgen, maar de kerkleiding heeft daar nu bedenkingen bij: 'Wellicht is de tijd er nog niet rijp voor'. Het kerkbestuur opteert nu voor het minder spannende 'regio-voorzitter'.

De synodevergadering van deze week geldt als een hoogtepunt in de bijna acht jaar dat Arjan Plaisier als scriba aan het hoofd van de Protestantse Kerk staat. En het is direct ook het sluitstuk: in juni loopt zijn termijn af. De Haagse predikant René de Reuver zal, is alom de verwachting, donderdag worden voorgedragen als zijn opvolger.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden