'De beelden waren mooi, maar het filmverhaal was bullshit!'

De zesde editie van het kinderfilmfestival Cinekid in Amsterdam wordt vandaag afgesloten. De juryleden maken dan hun favorieten bekend. Ook de jongeren die werden aangsteld om films af te kraken, kunnen na vandaag weer naar huis.

Teddybeer Uppo kan praten en bewegen. Tenminste, als de film-regisseur hem zo kan filmen dat de hand van de poppenspeler onzichtbaar blijft. Dat lukt niet altijd. Bij voorbeeld als vader rondloopt met Teddy Uppo op z'n arm. Dan hangt de teddybeer er levenloos bij. Gewoon, zoals alle speelgoedbeesten. Maar de kinderen in de theaterzaal van de Meervaart kan het allemaal niet veel schelen. Ademloos volgen ze de avonturen van Uppo en z'n vriendinnetje Reeta.

"Als je gewoon naar een film zit te kijken, vallen dat soort dingen je minder snel op" , zegt Marie van Zanten (14) uit Utrecht. Marie is sinds enkele weken een geschoold filmkijker. Samen met vier anderen volgde ze drie weken geleden een workshop, waarin werd uitgelegd waar je allemaal op moet letten als je een film wilt beoordelen. Dus niet alleen het verhaal en het spel van de acteurs, maar ook: licht, scenario, casting en art direction. Marie: "Wij worden nu gestimuleerd om heel kritisch naar films te kijken."

In het workshopgroepje zitten een aantal verstokte filmfanaten. Die hoef je dus niet meer te vertellen dat art direction gewoon het decor is, en casting het uitzoeken van geschikte acteurs voor de film. Toch hebben ook deze fanatieke bioscoopgangers nog behoorlijk wat opgestoken tijdens de workshop. "Ik heb geleerd om op alle onderdelen van een film te letten" , zegt de twaalfjarige Caspar van den Berg uit Giesbeek.

En dat was nu net de bedoeling. Want het clubje werd niet zomaar bij elkaar geroepen om filmles te krijgen. De vijf werden getraind om goed voorbereid kritiek te kunnen leveren op een aantal films uit het programma van Cinekid. Niet alleen in de muurkrant die ze maken, maar ook tijdens ontmoetingen met de regisseurs. De kritiek is af en toe behoorlijk ongezouten, zegt een medewerker van het jeugdfilm-festival gniffelend.

Caspar: "Vrijdag hebben we de film 'Een klap voor je kop' gezien. Dat vond ik een langdradige, vage film. Ik heb de regisseur verteld dat ik de beelden wel mooi vond, maar dat het verhaal bullshit was. Maar hij reageerde nauwelijks op mijn kritiek. Een nogal vervelende man."

Jasper van Haecke (15) uit Rotterdam zegt: "Ik vond die film ook niet echt geweldig. Hij was niet geschikt voor de doelgroep. Ik vond het duidelijk een film voor oudere kinderen. Als ik zo'n film moet beoordelen let ik heel erg op dat soort dingen. Ik ga dan meer van het beoogde publiek uit dan van mezelf. Maar de regisseur had niet echt een antwoord op mijn kritiek."

Marie: "Ik vind het leuker als er een discussie tussen de zaal en de regisseur ontstaat. Dan wordt het allemaal wat spontaner."

De film-commentatoren werden samen met vijf anderen, die tvprogramma's moesten beoordelen, gekozen uit zestig jongeren die zich voor dit ere-baantje hadden aangemeld. Allemaal reageerden ze op een oproep in de jongerenkrant Primeur.

Jasper en Caspar meldden zich aan omdat ze echte film-freaks zijn. Jasper: "Ik ga ongeveer drie keer per maand naar de bioscoop en ik lees erg veel over film. Ik weet niet precies waar die voorliefde vandaan komt. Het is even wat anders, denk ik. Het is leuk om te zien hoe filmmakers hun fantasie verbeelden. Ik hoop ooit nog eens zelf films te gaan maken."

Alhoewel Marie ook wel van films houdt, is ze niet zo fanatiek als haar mannelijke collega's. Ze heeft zich voornamelijk aangemeld vanwege de gezellige sfeer tijdens het festival. "Ik was al vaker naar Cinekid geweest en een vriendin van mij heeft ooit eens in de kinderjury gezeten" , zegt Marie. "De sfeer was toen gewoon heel leuk." Lachend vervolgt ze: "Maar de films zijn ook wel goed, hoor."

[[[

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden