De bedoeling van dit boek is dat je toch thuis gaat eten

Het foodtruck kookboek

Uitgeverij Spectrum

Prijs euro20,-

***

Pinksteren ligt weer achter ons, dus ook het foodfestival der foodfestivals: de Rollende Keukens hebben hun jaarlijkse festijn weer gehad. Al het gemor zoals: ze gaan aan hun eigen succes ten onder, is al jaren de meest gehoorde uitspraak op het festivalterrein in het Amsterdamse Westerpark, maar toch komt iedereen elk jaar weer terug. En terecht, het is het gezelligste en meest diverse eetfestival van Nederland.Het succes van de Rollende Keukens heeft menige ondernemer aangespoord om in het hele land eetfestijnen met hetzelfde uitgangspunt op te zetten. Sommigen hebben ze zelfs (schaamteloos) ook Rollende Keukens genoemd, maar de bekendste na de Amsterdamse Rollende Keukens is misschien wel het foodtruckfestival Trek.Het begrip foodtruck is overgewaaid uit Amerika, waar het verschijnsel ook erg populair is. Ik blijf een beetje moeite houden met de term, hoewel ik ook wel snap dat 'eetwagen' minder lekker bekt. Het begrip foodtruck is nu ingeburgerd in Nederland en we kunnen zelfs spreken van een hype. Drie kookboeken zijn er nu in Nederland verkrijgbaar over dit fenomeen. Het nieuwste is Het foodtruck kookboek, dat door het collectief Trek is gemaakt. Het voorwoord is geschreven door de burgermeester van Trek, maar wie dat is blijft geheim.Het is natuurlijk een leuk gegeven, de diversiteit aan hapjes op eetfestivals leent zich prima voor een gevarieerd kookboek. Behalve natuurlijk recepten voor burgers, die op elk festijn ruim voorhanden zijn, staan hier recepten in voor Koreaanse pannenkoeken, gefrituurde champignons en insect spring rolls, waar meelwormen in verwerkt zijn.De uitbaters van foodtrucks zijn over het algemeen creatieve mensen, die niet voor één gat te vangen zijn. Geen gewone frietjes, maar handgesneden biologische fritez, en Takoyaki à la Poffernier zijn hartige poffertjes waar gekookte octopus in verwerkt wordt. Het is niet de bedoeling dat je vanuit je Toyota Corolla een crêpe aan de man probeert te brengen, de wagens zijn allemaal gepimpt en mogen binnenkort vanwege het milieu geen stad meer binnenrijden. Een probleem van later zorg.Hoe leuker je wagentje hoe groter de omzet, daarbij moet je een concept bedenken waarmee je onderscheidend bent. Zo verkopen De Geflipte Kippen vanuit hun Volkswagenbusje geplukte kip en serveert de Curryyup! vanuit een oude omgebouwde legerambulance Tikka Bombay chicken.Het is al met al een aardig boekje met leuke recepten. Van alle ondernemers staat in de kantlijn beschreven hoe ze op hun idee zijn gekomen. De ietwat fletse fotografie siert het geheel op en hoewel natuurlijk de bedoeling van een eetfestival is dat je niet thuis gaat koken, is de bedoeling van dit boek dat je dat juist wel gaat doen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden