De BBC-beer presenteerde haar jongen

We moeten het hier toch weer even over de ijsbeer hebben, het dier dat ruimhartig de slachtofferrol op zich nam in de klimaatcrisis, en dat onder zulke extreme omstandigheden leeft dat het ook zonder klimaatcrisis een miserabel bestaan moet leiden - in mensenogen althans.

Het is in die hoedanigheid geadopteerd door de BBC, dat kosten noch moeite spaarde om het vanuit helikopters of sneeuwscooters of ingegraven stellingen te filmen, met kolossale objectieven en in de hoogste definitie die voor film beschikbaar is. Geen haar op de snuit zal ons ontgaan. Leg er vervolgens de stem van David Attenborough onder en je weet dat je getuige bent van een drama dat zijn weerga niet kent. De ijsbeer in 'Earth', de ijsbeer in 'Frozen Planet', levens vol ontbering en uitputting, die uitmonden in het onvermijdelijke: de kreupele gang naar de eeuwige sneeuwvelden.

Er is iets in de ijsbeer dat onze compassie opwekt. De pluizigheid, het donzige, die sloffende loop, dat sullige overeind komen op zijn achterpoten, de zachtmoedige blik; dat alles maakt hem tot een aaibare kameraad en een vriend voor onze kinderen. In iedere beer schuilt een Knut en een Teddy.

Dat hij met één beet een arm van onze romp kan scheuren, is misschien een van de redenen waarom het ijsberenverblijf in bijvoorbeeld Ouwehands Dierenpark is afgescheiden met een metershoog hek waar zesduizend volt op staat.

Maar gisteren even niet. Gisteren konden we gewoon even tegen dat hek leunen of er een camera tegenaan leggen, want gisteren kwamen voor het eerst de jongen met hun moeder naar buiten, de jongen die begin december in een van de donkere kraamkamers van het dierenpark werden geboren.

Diezelfde kraamkamer overigens waar de BBC in 2008 zijn ultragevoelige camera's ophing om de geboorte van het vorige nest te filmen en de beelden soepel en met een suggestie van wildheid in Frozen Planet te monteren.

Dat wekte in Engeland verontwaardiging, maar hier te lande voelde men eerder enige trots opkomen: Ouwehands is een van de weinige dierenparken in Europa met een succesvol fokprogramma voor ijsberen.

Hoe het ook zij, de opnamen maakten van de Rhenense moeder Huggies toch even een wereldberoemde BBC-beer, en zij was het die gisteren alweer haar nieuwe kroost presenteerde: twee naamloze pluizebolletjes waarvan het geslacht nog moet worden vastgesteld. Haar in 2008 geboren BBC-jongen werden geadopteerd door de kristalfirma Svarowski en verdwenen naar andere dierenparken en zo te horen is Huggies zelf ook al eens door een merk gesponsord.

Omzichtig stapte ze met haar jongen de buitenlucht in, na drie maanden in een hol, haar kroost wriemelde nog angstig om haar poten, benauwd om uit de buurt van haar warmte en haar tepels te geraken. Ze trok zich weinig aan van het ratelen van de motordrives, als BBC model ben je wel wat gewend.

Ze hapte even in een gereed liggende haring. Veel meer drama was hier niet te beleven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden