'De basis onder mijn voeten is twee keer weggemaaid'

interview Ebru Umar wil graag weer haar werk kunnen doen

MAAIKE BEZEMER

Ze is al vaker bedreigd en lastiggevallen, maar de inbraak in haar woning in Amsterdam, vorige week, is een keerpunt, vertelt columniste Ebru Umar vanuit de Turkse woning van haar ouders. Het was niet zomaar diefstal. Er werd 'hoer' op de muren gekalkt. En 'Wij zijn Marokkanen'. "De schilder is godzijdank al langs geweest."

"In mijn eigen woning in Turkije wil ik niet zijn, in Amsterdam kan ik niet zijn. Dat is twee keer de basis onder mijn voeten weggemaaid. Ik heb in die Amsterdamse woning achttien jaar gewoond en dat is nu door een stel klootviolen om zeep geholpen. De advertentie voor een huurder is gezet, een makelaar gecontacteerd. Ik kan daar niet terug."

Maandag was heel heftig, nu gaat het beter, zegt Umar aan de telefoon. Voor Metro beantwoordt ze elke dag een vraag van een lezer - desnoods welke ijssmaak haar favoriet is. Ze twittert continu, al post ze geen al te opruiende teksten die haar juridische zaak kunnen schaden. "Ik heb twitter nodig, grappen maken, maar ook appen met vrienden en familie over neefjes en nichtjes. Ik moet doen of er niks aan de hand is."

Umar werd tien dagen geleden opgepakt in Turkije, na tweets waarin ze Erdogan zou hebben beledigd. Ze zit niet meer vast, maar moet wel in het land blijven en zich twee keer per week melden bij de politie in afwachting van een proces.

"Rutte, Koenders, Asscher, ik denk dat ze er alles aan doen, maar ik ben nog steeds hier. Ik krijg berichten dat ik theaterkaartjes moet ophalen, of mijn winterbanden moet wisselen. Daar kan ik mee leven, maar dat ik mijn werk niet kan voortzetten, is erg. Ik zou deze week een interview doen, live in Nederland. Ik denk dat het heel lang gaat duren. De Libelle-zomerweek is mijn houvast, die start de 23ste mei. Als ik dan niet terug ben..."

Het pleidooi voor een steunfonds voor journalisten juicht ze toe. "Dat is natuurlijk hartstikke goed. Ik denk dat veel freelancers daar blij mee zijn, je verdient geen reet in de journalistiek. Ik weet niet of ik er zelf een beroep op zou doen. Ik ben gewend mijn eigen zaken te regelen. En voordeel voor mij is dat ik hier geen hotel- of verblijfskosten heb. De ambassade heeft me ook op diverse fondsen gewezen, ik ga daar zeker nog naar kijken, maar het heeft nu niet mijn hoogste prioriteit, ik probeer gezond te blijven, niet door te draaien."

undefined

Duitse komiek haalt uit naar bondskanselier Merkel

De Duitse komiek Jan Böhmermann heeft felle kritiek geuit op bondskanselier Angela Merkel. Böhmermann noemde de Turkse president Erdogan vorige maand een 'geitenneuker' in zijn satirische tv-show. Erdogan eiste daarop van Duitsland juridische stappen tegen de man. Merkel heeft daar vervolgens toestemming voor gegeven. In het eerste interview van de komiek na alle commotie haalt hij uit naar Merkel. "Merkel mag niet twijfelen wanneer het om de vrijheid van meningsuiting gaat. Maar ze heeft me gefileerd en bij de thee geserveerd aan een idiote despoot", zegt hij in Die Zeit. "Ze maakt een Duitse Ai Wei Wei van mij" (de in China verketterde mensenrechtenactivist).

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden