De basis-elf staan al vast bij de Philips S.V.

EINDHOVEN - Sedert de oprichting in 1913 is het bij PSV nooit zo duidelijk geweest als nu. Tachtig jaar lang deden ze er geheimzinnig over opstellingen en speelplannen, zoals ze dat bij elke club doen. Hans Westerhof maakte daar gisteren een eind aan. De trainer gaf, drie weken voor aanvang van het seizoen 1992/93, elf namen prijs die de 34 competitieduels van PSV en Europa Cupwedstrijden van Philips S. V. moeten gaan winnen.

ANDRE BISSCHOP

U zei Philips S. V.? Jawel Philips S. V. Dat is met ingang van vandaag de nieuwe naam van PSV in het buitenland. "Zo heet de club nu eenmaal" , zegt voorzitter Jacques Ruts. Het sponsorende concern ook. "Maar dat heeft er niks mee te maken." Natuurlijk niet. "Nee" , zegt Ruts. Stom toeval. "Ja" , zegt Ruts en denkt nee. Philips slaat dus niet op breedbeeldtelevisies en elektrische waterkokers? "Nee" , zegt Ruts en denkt ja. "PSV is genoemd naar de wijk waar het stadion is gesitueerd. Philipsdorp. Net als Feyenoord naar het stadsdeel Feijenoord is genoemd."

En het is hem inderdaad bekend dat het verboden is de naam van de sponsor als clubnaam te voeren. Gelukkig had de UEFA ook van Philipsdorp gehoord, zodat het geen problemen opleverde.

Deze weken introduceert Ruts zijn vindingrijkheid nog bij de KNVB onder het mom 'niet geschoten is altijd mis'. "Al weten de mensen hier heus wel waar de letters PSV voor staan." Waarna een fantastisch verhaaltje over Duitsland volgt waar ze volgens Ruts denken dat PSV Polizei Sport Verein betekent. "Dat is nu voorbij."

En half september weten ze in Litouwen, Zalgiris Vilnius is de eerst EC-tegenstander, ook waar de P voor staat. De reclame is gratis, massaal en legaal, kan het mooier? "De relatie tussen club en sponsor is zeer belangrijk" , geeft Ruts dan eindelijk het hoe en waarom bloot. "De aandrang van het concern om deze naam te voeren is nul, ons financiele gewin eveneens, maar om de relatie goed te houden moet je soms meedenken, vooruitdenken. Dat is de achtergrond van deze verandering."

Maar er is meer achtergrond. Stel PSV haalt de laatste acht van het Europa Cup I-toernooi, wat voorstelbaar is omdat de UEFA het elftal als zevende heeft geplaatst zodat het in de tweede ronde eveneens een niet al te zware tegenstander zal loten. Allereerst ontvangt het dan, naar verluidt, een miljoen of zeven aan tv- en sponsorgelden welke de UEFA voor het octet deelnemers heeft bedongen en ten tweede spaart Philips miljoenen uit voor het vergroten van zijn naamsbekendheid; merchandising en public relations. Ze zijn de zakelijke kant van de term image building waarover zijn trainer repte, maar die bedoelde er allerminst commercie mee. Westerhof ging juist terug naar de wortel, het bestaansrecht van voetbal: het publiek. "Want daar doe je het voor" , zei hij. "De mooiste teit is populariteit."

Terwijl Ruts trots uitwijdde over het voetbal en stadionbudget van 35 miljoen gulden, de vergevorderde verbouwing van de Westtribune die 20 miljoen gulden behelst en over business to business, propageerde Westerhof voornamelijk 'strijd'. Dat volkse spreekt hem meer aan dan het poenige en de toeschouwers ook, zo heeft hij bij Groningen ervaren. "Voetbal gaat om punten, kampioenschappen en bekers, maar het gaat ook om uitstraling, om creativiteit en vechtlust. Dat laatste moet uit de spelers zelf komen. Zij moeten de vonk doen overslaan."

Zij, dat zijn er voorlopig elf. Hans van Breukelen in het doel, Berry van Aerle, Gica Popescu, Adri van Tiggelen en Jan Heintze in de achterhoede, Edward Linskens, Gerald Vanenburg, Juul Ellerman en Erwin Koeman op het middenveld en Wim Kieft met Romario de Souza Faria in de voorhoede. Aan de van Twente komende Arthur Numan ging Westerhof nog even voorbij. "De spelers weten waar ze aan toe zijn en wat ik van hun verlang. Het geeft zelfvertrouwen. Dat is belangrijk omdat ik niemand zelfvertrouwen kan aanpraten. Dat kun je alleen zelf ontwikkelen. Voor de anderen, de schaduwspelers zou het demotiverend kunnen werken. Ze weten dat ik graag vasthoud aan een basisteam, maar ze kennen ook de mogelijkheid om naar het eerste door te stoten. Die mogelijkheid is groot."

Ruts genoot van Westerhofs uiteenzetting. "Met elftalleider Frank Arnesen is hij de ideale man om PSV naar nieuwe successen te leiden" , herhaalde de voorzitter de woorden die hij twee jaar geleden bezigde toen Bobby Robson naast hem zat. De Brit en zijn assistent, die zich nog steeds geen trainer mag noemen, struikelden evenwel over Montpellier en Anderlecht waardoor Ruts leerde gematigder te zijn. "Zalgiris Vilnius is niet voor niets de kampioen van Litouwen" , merkte hij nu met serieuze stem op. "De ploeg schat ik hoger in dan, laat ik zeggen, Montpellier."

Niet bekend

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden