De barbaar van Banque Paribas

,,Bankieren via het Internet heeft de toekomst'', zegt topman Michel Pébereau van het Franse financiële concern BNP Paribas statig bij de introductie van E-Cortal, het internetbedrijf van het concern dat direct electronisch handelen op negen beurzen mogelijk maakt. Paribas gaat prat op zijn vooruitstrevendheid, maar die is er eerder 'ondanks' dan 'dankzij' de banktop.

Als het aan Jean-Michel Billaut ligt, zou de technologische vernieuwing bij BNP Paribas veel sneller gaan. De voorman van L'Atelier de Paribas - het innovatiecentrum van het van oorsprong aartsconservatieve concern - speurt voortdurend naar de mogelijkheden die nieuwe media als Internet de bank kunnen bieden. Eén blik op het ijdele gezelschap dat BNP Paribas leidt, en vast staat dat de aanwezigheid van Billaut tussen deze onberispelijke heren niet vanzelfsprekend is. Sterker, wie erin slaagt de top van een van de grootste Franse banken tot moderniteiten te bewegen, komt in de krant.

De innemende zestiger lacht vriendelijk door zijn dikke brillenglazen. Licht voorovergebogen, een sigaartje tussen de dikke vingers geklemd, klikt hij met de muis van zijn computer naar het volgende scherm van zijn presentatie. ,,Internet zal de welvaart opstuwen'', leest zijn gehoor. Hij klikt nog eens met de muis. ,,Mogelijk'', komt er onder zijn profetie te staan. De aanwezigen lachen, maar met de diepe overtuiging dat Internet het economische stelsel wereldwijd voorgoed en ingrijpend zal veranderen is het Billaut ernst.

,,Eigenlijk realiseren alleen enkele mensen in de Verenigde Staten zich wat je allemaal met Internet kan doen'', aldus Billaut. Deze vooruitstrevenden zijn de 'barbaren' van deze tijd, want ze zagen aan de poten van de gevestigde orde.'' Met die orde bedoelt Billaut niet in de laatste plaats de top van zijn eigen bank. ,,Bij hen is de reikwijdte van de veranderingen ook nog lang niet doorgedrongen. De top van BNP Paribas bestaat uit 'machthebbers', die liever alles laten zoals het is. Maar onze dochteronderneming Cortal - die in 1984 al elektronisch bankieren aanbood in Frankrijk en nu begint met elektronisch beleggen - is een echte barbaar. En zo hoort het.''

Billaut moet echter genoegen nemen met het in zijn ogen veel te lage tempo van technologische vernieuwing in Europa. ,,President Clinton en zijn vice-president Gore wezen vele jaren geleden al op de toekomstmogelijkheden van Internet, maar in Europa duurt dat altijd vijf tot zeven jaar langer. Dat is te veel, zeker omdat de parallelle ontwikkelingen gewoon doorgaan: computers worden sneller en sneller en de overheid verliest haar greep op de markt van telecom-aanbieders. Nog even, en dan is elk individu met een hoop computerkracht uitgerust. Daar moet je snel op inspelen, anders zijn concurrenten je voor.''

Hoewel Billaut het de leiders van BNP Paribas bepaald niet gemakkelijk maakt met zijn niet aflatende kritiek op hun traagheid, wordt hij zorgvuldig gekoesterd. Zijn atelier ligt twee verdiepingen onder de begane grond van het pompeuze hoofdkantoor van Paribas, gelegen op nog geen vijftig meter van de Arc de Triomf. Zijn denkkracht en die van zijn staf is ook topman Michel Pérebeau van het kersverse concern BNP Paribas niet ontgaan. Maanden voordat Pérebeau als topman van Banque National de Paris (BNP) slaagde in de vijandige overname van Paribas, had hij de toekomst van zijn eigen internetafdeling al uitgestippeld, zo onthulde hij vrijdag. Zodra Paribas van hem was, moest de afdelingopgaan in L'atelier de Paribas. Tegen de barbaar van Banque Paribas valt toch niet te concurreren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden