De bankiers graaien weer

Gerrit Zalm, voorzitter van de Raad van Bestuur, en Kees van Dijkhuizen Financial Officer, tijdens de presentatie van de jaarcijfers 2014 van de ABN Amro Beeld anp
Gerrit Zalm, voorzitter van de Raad van Bestuur, en Kees van Dijkhuizen Financial Officer, tijdens de presentatie van de jaarcijfers 2014 van de ABN AmroBeeld anp

De ABN Amro verhoogt de salarissen van zijn topbestuurders met ongeveer een ton per persoon. Als ze meer willen verdienen omdat ze dat in het buitenland ook kunnen, laat ze daar dan gaan solliciteren, reageert Erik van Zwam, chef economie van Trouw.

Redactie

De salarissen worden verhoogd om de verlaging van de bonussen te compenseren. Is dat logisch?
"Die bonussen wilden we met zijn allen afschaffen, omdat de bonuscultuur leidde tot veel risicovolle producten, die banken aan het wankelen brachten, zonder dat werknemers enig persoonlijk risico liepen. Die structuur moest doorbroken worden. Maar als je dan die bonussen dan simpelweg gaat vervangen door een vast salaris, is dat wel een curieus fenomeen."

"Ten tweede helpt dit natuurlijk niet echt om het vertrouwen te herstellen bij de klanten, die de afgelopen jaren gezien hebben hoe graaiende bankiers ons allemaal in de problemen hebben gebracht."

Hebben de bestuurders die salarisverhoging eigenlijk verdiend door goed werk te leveren?
"Nee. ABN-Amro is ooit door de staat overgenomen, met de belofte dat al het geld weer terug zou komen als hij weer verkocht werd. Inmiddels is wel duidelijk dat dat geld in ieder geval niet meer terug komt. In 2014 hebben ze voor het eerst weer een beetje winst behaald. Na een jaartje gelijk dit doen, dat is wel excessief."

"Bij ING zag je dezelfde reflex. Die maakten gisteren ook bekend dat ze de topsalarissen flink verhogen. Daar zijn ze net weer een jaartje zelfstandig, en het eerste wat je ziet is de gretigheid om de eigen zakken te vullen. En terwijl dat het enige doel lijkt, zijn ze nog verbaasd dat het publiek geen vertrouwen meer in banken heeft."

"Als het nu ondernemers waren. Maar dit zijn gewoon mensen in loondienst, die heel goed voor zichzelf zorgen."

Alleen bestuursvoorzitter Zalm krijgt geen salarisverhoging?
"Dat is een ex-politicus, dus die snapt waarschijnlijk wel dat het politiek gevoelig ligt. Maar hij heeft klaarblijkelijk ook de druk van de overige bestuurders niet kunnen weerstaan. Het argument bij die mensen is dan meestal: 'Ja, maar we hebben al jaren niets gehad'. Alsof het arme sloebers zijn."

"Het andere argument is vaak: we moeten deze salarissen wel betalen, want anders gaan onze mensen naar het buitenland. Nou, ga dan maar solliciteren in het buitenland, en hopelijk word je aangenomen. Dit zijn de mensen die ons in de problemen hebben gebracht, en die nu de klanten en de belastingbetalers gewoon weer in het gezicht spuwen."

Kan minister Dijsselbloem deze salarisverhoging niet tegenhouden?
"Als minister kan hij natuurlijk niet veel meer dan vrijblijvend zijn bezorgdheid uitspreken. Als enige aandeelhouder kan hij hier op de aandeelhoudersvergadering wel degelijk nog een stokje voor steken. Maar uit de laatste informatie blijkt dat het met hem overlegd is, en dat hij het niet heeft tegengehouden. Ik ben benieuwd wat de Kamer daarvan vindt."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden