De baltimoretroepiaal: een kleurige vreemdeling

De baltimoretroepiaal heeft oranje-gele en zwarte veren en een puntige, scherpe snavel. ( ANP) Beeld
De baltimoretroepiaal heeft oranje-gele en zwarte veren en een puntige, scherpe snavel. ( ANP)

Het dier moet een lange tocht achter de rug hebben, want overwinteren doet het felgekleurde vogeltje eigenlijk in Zuid-Amerika. De baltimoretroepiaal is voor de tweede keer sinds 1890 in ons land.

De baltimoretroepiaal heeft oranje-gele en zwarte veren en een puntige, scherpe snavel. Hij broedt in Noord-Amerika en hoort in deze tijd in Latijns-Amerika te zitten.

Eén exemplaar heeft een andere koers gevlogen en is terecht gekomen in de takken van Hollandse bomen en wel in het Alkmaarse wijk Oudorp. Met grote telelenzen en verrekijkers kwamen dinsdag tientallen vogelaars en andere belangstellenden uit het hele land naar de Alkmaarse wijk om een glimp op te vangen van dit bijzondere vogeltje.

„Het is een toppertje”, vindt vogelaar Johan Bos. „Het is natuurlijk een fantastisch idee dat zo'n beestje helemaal vanuit Amerika naar Nederland is gevlogen”. Volgens Bos komen er vogelaars uit het hele land op af. „Hij heeft geen ringetje, dus we gaan er allemaal van uit dat hij wild is”, zegt Bos.

Ook buurtbewoners zijn onder de indruk van het kleine vogeltje. „Hij ziet er heel bijzonder uit. Je ziet door de kleur meteen dat het een uniek beestje is”, aldus omstander Leon. Ook Marijke en Jan zagen het beestje in een flits langsgaan, toen ze door hun wijk fietsten. „Het is net een musje, maar dan gelig. Best bijzonder”, aldus Marijke.

In totaal zijn er in Europa sinds 1890 welgeteld 34 waargenomen, waarvan de meeste in Groot-Brittannië. Meestal verdwalen ze tijdens hun trek boven zee.

Volgens voorzitter Arnoud van den Berg van de Dutch Birding Association is de vogelspotterswereld in rep en roer en zijn er tot dinsdagmiddag „enkele honderden” vogelaars uit het hele land naar de Alkmaarse wijk gekomen om de baltimoretroepiaal waar te nemen.

Weblink:
> Troepialen (wiki)

(Foto Janny van der Ploeg) Beeld
(Foto Janny van der Ploeg)
(Foto Guido Meeuwissen) Beeld
(Foto Guido Meeuwissen)
Vogelaars en fotografen proberen dinsdag een glimp op te vangen van de zeldzame baltimoretroepiaal die in de wijk Oudorp in Alkmaar verblijft. Beeld
Vogelaars en fotografen proberen dinsdag een glimp op te vangen van de zeldzame baltimoretroepiaal die in de wijk Oudorp in Alkmaar verblijft.
De zeldzame baltimoretroepiaal in de wijk Oudorp in Alkmaar. ( ANP) Beeld
De zeldzame baltimoretroepiaal in de wijk Oudorp in Alkmaar. ( ANP)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden