Naschrift

De ballonvlucht van Peter Strelzyk (1942-2017) was een blamage voor de DDR

Acht personen van twee Oostduitse families vlogen in 1979 in een luchtballon over de Muur. Peter Strelzyk (uiterst rechts) werd gezien als het brein achter de actie. Beeld ullstein bild via Getty Images
Acht personen van twee Oostduitse families vlogen in 1979 in een luchtballon over de Muur. Peter Strelzyk (uiterst rechts) werd gezien als het brein achter de actie.Beeld ullstein bild via Getty Images

In Berlijn werden van Oost naar West tunnels onder de Muur gegraven; voor de Oostzee werden miniduikboten geconstrueerd en de brutaalsten pantserden hun Trabant voor het gewelddadig doorbreken van grensovergangen.

Het Oostduitse regime was voorbereid op creativiteit, maar had nimmer op een ontsnapping met een zelfgemaakte heteluchtballon rekening gehouden.

"Het was een blamage voor het systeem", zou Peter Strelzyk daarover 25 jaar na dato in Museum Haus am Checkpoint Charlie zeggen. Daar hangt de ballon die op 16 september 1979 acht personen van twee Oostduitse families de vlucht van 28 minuten naar de vrijheid bood.

Die blamage zat hem er vooral in, dat de ontsnapping als de spectaculairste uit de DDR werd gezien en wereldwijd publiciteit genereerde. Er werd een boek aan gewijd en Hollywood verfilmde het spectaculaire avontuur in 'Night Crossing'.

Toch was de vrijheid voor de Strelzyks relatief. Na het vallen van de Muur kregen zij inzage in hun 25 kilo zware Stasi-dossier. Wat ze vermoedden, was waar. Ondanks dertien verhuizingen waren zij in West-Duitsland op de voet gevolgd.

De belangrijkste informant was Jürgen Dier, die na de ontsnapping als vriend van Peter Strelzyk op beschuldiging van medeplichtigheid was opgepakt en het land uitgezet. Strelzyk nam hem in zijn elektraspeciaalzaak in dienst. Ook de zus en broer van Strelzyk bleken spionnen.

Strelzyk werd als brein achter de ontsnapping en constructeur van de ballon gezien. Zijn jongere (voormalige) vriend en collega Günter Wetzel en zijn vrouw zouden slechts achter de mechanische naaimachine hebben gezeten om de honderden meters stof aaneen te voegen.

Op zijn gedetailleerde website over de vlucht weerspreekt Wetzel die theorie, en beschuldigt Strelzyk ervan hem bewust uitnodigingen voor ballonfestivals te hebben onthouden. Het moge duidelijk zijn: de families raakten na de euforie gebrouilleerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden