De baksteen die aangeeft dat er parkeerruimte is

Stop een sensor in een baksteen; verwerk in elk parkeervakeén zo'n klinker, en het navigatiesysteem in uw auto zal uprecies kunnen vertellen op welke plek er nog ruimte is om teparkeren. Voor automobilisten scheelt dat het ongemak om zoekendrondjes te moeten rijden; voor buurtbewoners vermindert het deergernis van die zoekers. Het idee klinkt heel eenvoudig -zozeer, dat je je afvraagt waarom het niet tegelijk met denavigatiesystemen is uitgevonden.

door Esther Hageman

Roy Damgrave (21), derdejaars industrieel ontwerpen inEindhoven, won er begin december een prijs mee: de Theo MakkinkParkeerprijs, van het adviesbureau voor verkeer- envervoersproblemen Goudappel Coffeng. Aan de prijs is 1500 euroverbonden.

“Eigenlijk is het idee geboren uit frustratie“, zegt Damgrave.“Ik heb zelf een navigatiesysteem in m'n auto. Maar dan ben jewaar je wezen wilt en dan kun je geen parkeerplek vinden. Dan iszo'n systeem dus eigenlijk niet compleet. Daar wilde ik iets opvinden, maar het mocht niet zichtbaar zijn, vond ik. Want er zijnal zoveel verkeersborden.“

Inmiddels nadert het idee de testfase: Damgrave is in gesprekmet een paar bedrijven die overwegen om de elektronische klinkerte gaan produceren. Hoe makkelijk is zo'n klinker te maken? Hoehoudt-ie zich bij verschillende weertypes? “Als het meezit gaanwe die aspecten ergens in Nederland op een parkeerterreinuitzoeken“, zegt Damgrave. Hij wordt daarbij bijgestaan door zijnuniversiteit (de TU in Eindhoven), want al heeft geen enkelbedrijf hem nog enig bedrag genoemd, duidelijk is wel dat er geldmee te verdienen is.

Is het idee ook fool-proof? “In mijn ontwerp zit de steen metde sensor vast op een metalen plaat waar plek is voor 25klinkers“, zegt Damgrave. “Wie die steen zou willen stelen, moetdus eerst 25 stenen weghalen en een metalen plaat optillen. Eengewone vandaal vindt dat waarschijnlijk te veel werk.“

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden