Update

De Bakker zegt af voor Wimbledon

Thiemo de Bakker. Beeld anp
Thiemo de Bakker.Beeld anp

Thiemo de Bakker doet deze maand niet mee aan het grandslamtoernooi van Wimbledon. De Nederlandse tennisser is momenteel niet fit en wil zich de komende weken richten op het herstel van zijn lichaam. De Bakker laat het volledige grasseizoen aan zich voorbijgaan en ontbreekt volgende week dus ook bij het Unicef Open in Rosmalen.

Eerder zegde hij al af voor het toernooi in het Duitse Halle. De Bakker bereikte vorig jaar de derde ronde op Wimbledon.

'Ik word nu weggespeeld door jongens die ik normaal gesproken moet verslaan', aldus De Bakker, die een matig jaar doormaakt. Hij verloor bij zeven toernooien in de eerste ronde. Vorige maand werd De Bakker nog snel uitgeschakeld op Roland Garros. De Serviër Novak Djokovic was duidelijk te sterk in de openingsronde.

Na het Franse grandslamtoernooi onderging De Bakker een fysieke test bij Fysiomed in Amsterdam. Daar kwamen geen echte blessures aan het licht, maar duidelijk is wel dat de inwoner van Haarlem aan zijn lichaam moet werken.

Het overslaan van het grasseizoen betekent dat De Bakker opnieuw veel punten moet inleveren voor de wereldranglijst. Hij begon het jaar als nummer 43 van de wereld en is inmiddels afgezakt naar de 80e plaats. Na Wimbledon zal De Bakker nog verder zakken en komt mogelijk zelfs rechtstreekse plaatsing voor de grandslams in gevaar.

Het deert De Bakker weinig. 'Ik moet voor mezelf werken om terug te komen op mijn oude niveau. Pas dan kan ik weer omhoogkijken op de wereldranglijst.' De Bakker brak dit jaar al met zijn coach Huib Troost. De Amsterdammer had soms moeite om hem te motiveren. Raemon Sluiter is nu de tijdelijke begeleider van De Bakker. De Rotterdammer gaf na Roland Garros al te kennen dat zijn pupil ook mentaal aan de slag moet.

Het is de vraag hoe Jan Siemerink, captain van de Daviscup, met de beslissing van De Bakker omgaat. Meteen na Wimbledon speelt Nederland tegen Zuid-Afrika om de weg richting de wereldgroep te vervolgen. Siemerink heeft de beschikking over Robin Haase en Thomas Schoorel die wel in redelijke vorm zijn. Hij verkeert bovendien in de wetenschap dat De Bakker bij de vorige ontmoeting met Oekraïne de laatste partij aan zich voorbij moest laten gaan wegens fysiek ongemak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden