De babylobby onthoudt het kind zijn grondrecht

Het is een gegeven dat een kind twee biologische ouders heeft. Erken dat dan ook, bepleit Dorien Pessers.

DORIEN PESSERS en HOOGLERAAR RECHTSTHEORIE VERBONDEN AAN DE VRIJE UNIVERSITEIT EN AAN DE UVA

Het is weer een dolle boel in babylobbyland. Opzij onderzocht de bereidheid van voortplantingsklinieken om de kinderwens van alleenstaande vrouwen te vervullen, en wat bleek? Sommige klinieken weigerden! Schande, schande! Heeft niet iedereen recht op voortplanting? En blijkt uit onderzoek niet dat kinderen helemaal geen vader nodig hebben? Als mama maar lief is, dat is voor het kind genoeg.

De verontwaardiging was nog niet geluwd, of het COC riep in deze krant de wetgever op meervoudig ouderschap mogelijk te maken, opdat kinderen die worden opgevoed door een homostel en een lesbisch stel vier juridische ouders kunnen krijgen (Opinie, 25 juli).

Over de belangen van het kind werd gezwegen. Begrijpelijk, want hoe valt te verdedigen dat het ene kind aan één ouder genoeg heeft, en het andere kind er vier moet hebben? Voor de babylobby geldt kennelijk maar één argument: iedereen heeft recht op voortplanting, en de wetgever heeft alle mogelijke variaties van kunstmatig ouderschap maar te honoreren.

undefined

Ontkenning

Erg overtuigend klinkt het allemaal niet. Het recht op voortplanting bestaat slechts als een zogeheten 'afweerrecht'. Dat betekent dat de staat zich niet mag bemoeien met de beslissing van burgers om zich voort te planten. Die beslissing behoort tot de intieme levenssfeer, waarin de staat niet mag treden.

Maar dit grondwettelijke afweerrecht dat de privacy beschermt, wordt door de babylobby ingezet als een - niet bestaand - claimrecht: 'Overheid, zorg ervoor dat ik kunstmatig een kind kan krijgen, en verbied de artsen die ik nodig heb, zich daarbij op hun eigen verantwoordelijkheid te beroepen'.

De babylobby ontkent bovendien krampachtig het onwrikbare biologische feit dat elk kind - hoe kunstmatig ook verwekt - twee ouders heeft, en helaas ook nog van verschillend geslacht. Zoals ook het onwrikbare juridische feit wordt ontkend dat elk kind - op grond van het internationale Kinderrechtenverdrag - het fundamentele recht heeft om zijn beide biologische ouders te kennen en door hen te worden opgevoed.

Waarom zou dit grondrecht alleen aan kinderen van hetero-ouders toekomen? Mag de wetgever dit grondrecht ontnemen aan kinderen die door middel van anonieme sperma- en eiceldonaties zijn verwekt, met het argument: 'Sommige grondrechten gelden niet voor jullie, want wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat jullie zonder kennis van je herkomst en zonder contact met je biologische ouder ook wel gelukkig worden'? Met dit argument zou je eens bij volwassenen moeten aankomen: 'De vrijheid van meningsuiting geldt niet voor jullie, want onderzoek wijst uit dat jullie het zonder dat grondrecht ook wel rooien'!

Niet alleen het recht, ook het gezonde verstand zegt dat een kind over het algemeen met twee juridische ouders beter af is dan met één.

Het gezonde verstand zegt ook dat een kind met vier juridische ouders - dus met een viervoudige afstamming - wel erg familiaal wordt belast. Vier ouders, acht grootouders en een familiaal oerwoud aan ooms, tantes, neven en nichten: zal het kind op zijn verjaardagsfeestje niet verdwaasd en verdwaald raken?

undefined

Verantwoordelijkheid

Waarom niet de biologische en juridische werkelijkheid accepteren, en er het beste van maken? Laat kinderen afstammen van hun twee biologische ouders, die beiden voor het kind verantwoordelijk zijn. Want als - zoals in geval van alleenstaand en homoseksueel ouderschap - het paar niet samen het kind maakt, dan maakt het kind het ouderpaar.

Anonieme donoren kunnen zich dan niet meer - in strijd met het recht - aan hun morele verantwoordelijkheid jegens het kind onttrekken. Geef aan de gehuwde partner van de homoseksuele biologische ouder van rechtswege tal van ouderrechten, zoals het recht op gezag, en het recht om het kind, als een eigen kind, te laten vererven.

Alleen zo wordt de ongeoorloofde discriminatie tussen kinderen van hetero-ouders enerzijds en kinderen van homoseksuele en bewust alleenstaande ouders anderzijds, opgeheven. Bovendien komt dan hopelijk een einde aan de wildwest praktijken van via internet en buitenlandse import verkregen anonieme zaad- en eicellen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden