De baarmoeder staat weer even in de belangstelling

KIRSTEN VAN DEN HUL

De baarmoeder is terug van weggeweest. Alhoewel, weggeweest is ze natuurlijk nooit helemaal.

Altijd zijn er wel een paar politici, zelf meestal niet in het bezit van een baarmoeder, die er menen wat over te moeten zeggen. In Nederland wordt die rol glansrijk vervuld door de heren van de SGP, die bij tijd en wijle het abortusdebat nieuw leven, of moet ik zeggen: Nieuw Leven, inblazen. Vorige maand nog pleitte de oudste partij van ons land voor strengere regels en voor een verplichte registratie van de motivatie voor een abortus. Van der Staaij vond namelijk dat het 'wel heel erg stil bleef' in het Nederlandse abortusdebat.

Stil is het abortusdebat zeker niet in de rest van de wereld deze dagen. Sterker nog: de baarmoeder is breaking news. Zo maakte Donald Trump vorige week nogal wat los door te suggeren dat vrouwen die kiezen voor een abortus gestraft zouden moeten worden. Wat trouwens allang gebeurt in de VS: zo werd vorig jaar nog Purvi Patel in de staat Indiana veroordeeld tot 20 jaar cel voor 'feticide'. Zij zelf houdt vol dat het om een miskraam ging.

Trump's republikeinse tegenkandidaat Ted Cruz houdt er overigens ook niet bepaald progressieve standpunten op na waar het de baarmoeder betreft: hij vertelde een interviewer van Fox News onlangs dat hij zelfs in het geval van een zwangerschap na verkrachting tegen abortus is.

Maar ook dichter bij huis stond de vrouwenbuik deze week weer even volop in de belangstelling. In Polen bijvoorbeeld, waar Jaroslaw Kaczynski, de leider van de conservatieve rergeringspartij Recht en Gerechtigheid, ervoor pleitte gehoor te geven aan de oproep van Poolse bisschoppen om abortus totaal te verbieden. Nu al is het voor vrouwen in Polen bijna onmogelijk op legale wijze een ongewenste zwangerschap te beëindigen, maar wordt in enkele gevallen een uitzondering gemaakt, zoals in het geval van verkrachting of als er zwaarwegende medische risico's zijn. Zelfs aan die uitzonderingen moet nu volgens Poolse bisschoppen en hun politieke bondgenoten een einde worden gemaakt. Progressief Polen reageerde onmiddellijk met massale demonstraties.

Ook in Groot-Britannië gingen vrouwen en mannen de straat op om te protesteren tegen baarmoederbemoeienis. Daar werd maandag een inmiddels 21-jarige Noord-Ierse veroordeeld, die toen ze 19 was ongewenst zwanger raakte en niet genoeg geld had voor een ticket naar Engeland om zich daar - legaal - te laten helpen. Ze bestelde online een abortuspil en werd vervolgens door haar huisgenoten, die bebloede kleding hadden gevonden in de prullenbak, aangegeven bij de politie.

Baas in eigen buik of bescherming van het ongeboren leven, moeten we het daar nou nog steeds over hebben? Het gaat er allang niet meer om of je voor of tegen abortus bent. Het gaat om het principiële recht van vrouwen om te kiezen. Vrouwen dat recht ontzeggen is net zo erg als vrouwen het recht te ontzeggen om te stemmen, auto te rijden of haar eigen huwelijkspartner te kiezen.

Dat er in onze eigen Europese Unie landen zijn die de rechten van vrouwen met voeten treden is al erg genoeg. Dat diezelfde Europese Unie daar vervolgens niets aan doet is een schande. Maar daar hoor ik niemand over. Heeft Van der Staaij toch een beetje gelijk: het ís stil in het Nederlandse abortusdebat.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden