De Avro-vrijheid lokte Cabaret blijkt een wapen in de strijd om de kijker

AMSTERDAM - Niet het geld, maar de artistieke vrijheid lokten de cabaretiers Paul Groot en Owen Schumacher van de Vara naar de Avro, zegt hun manager.

De twee meesterimitators van het Vara-programma 'Kopspijkers' gaan komend najaar bij de Avro een satirisch programma maken. De Vara ervoer het vertrek van het duo als een klap. Maar helemaal verloren zijn ze daar niet. ,,Kopspijkers is méér dan Paul Groot en Owen Schumacher.''

De overstap komt als een verrassing. Manager Peter Vermij verzekert dat de transfer niets te maken heeft met financiële beloningen. ,,Als het hen om het geld ging, waren ze wel naar de commerciëlen gegaan.'' Vermij noemt de overstap van het duo 'logisch'. ,,De Avro biedt gunstige mogelijkheden. Vooral de artistieke vrijheid spreekt hen aan en het feit dat ze voor langere termijn aan de slag kunnen.'' Groot en Schumacher hebben een contract van vier jaar getekend. De omroep geeft hen carte blanche. Enige voorwaarde: de bekende typetjes moeten terugkomen. De Avro hoopt hiermee een breed en jong publiek te bereiken.

De door bezuinigingen geteisterde Vara heeft nu het nakijken: ,,Nu gaan we de concurrentie maar aan. We hebben vertrouwen in de nieuwe Kopspijkers''.

En de concurrentiestrijd belooft hevig te worden. Cabaret scoort en dus willen alle omroepen een graantje meepikken. De Avro zendt komend najaar het nieuwe programma van Groot en Schumacher in het weekeinde op prime time uit. Hiermee wordt het nieuwe 13-delige-programma een directe concurrent van het succesvolle Kopspijkers. Ook het cabaretprogramma 'Dit was het nieuws' van de Tros krijgt er een concurrent bij.

Een paar maanden geleden werd bekend dat het cabaretduo tijdelijk de Kopspijkers-tafel zou verlaten voor het theaterprogramma 'Stessen' (met het duo Plien en Bianca), dat binnenkort in première gaat. De Vara dacht dat er nog 'mogelijkheden waren om er samen uit te komen'. ,,Blijkbaar hebben zij nu een andere route gekozen'', zegt een Vara-woordvoerder. ,,En de Avro heeft kans gezien het succes van Kopspijkers te verzilveren.'' Blij is de omroep niet met het vertrek van de twee cabaretiers die grote populariteit verwierven met hun imitaties van onder anderen Jan Peter Balkenende (Owen Schumacher) en Pim Fortuyn (Paul Groot).

Kopspijkers was afgelopen jaar het bestbekeken programma van de publieke omroep. Na het door de politiek ingegeven satiredebat wist het programma ruim twee miljoen kijkers aan zich te binden. De oudejaarsuitzending 'Topspijkers' trok 3,5 miljoen kijkers.

De Vara vreest geen keldering van de kijkcijfers. ,,We verzinnen gewoon een andere invulling'', aldus de woordvoerder. Kopspijkers is na de winterstop in maart weer op de buis. Presentator Jack Spijkerman heeft een alternatief plan. Al bekende hij eerder tegenover deze krant dat 'de jongens van het cabaret absoluut de slagroom op de taart' zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden