De autoped is niet te stuiten

'Ieder heeft zijn eigen stijl, maar de toppers herken je aan een heel goede timing'

De aerodynamische helmen en strakke outfits met logo's van sponsoren roepen associaties op met de Tour de France. In het Utrechtse Woudenberg vertrekken op het startschot echter geen wielrenners maar 'footbikers'. Voor de 147 deelnemers aan de Europese kampioenschappen is het autopetten een heuse topsport.

Uit twaalf landen zijn ze naar de Utrechtse Heuvelrug gekomen om te sprinten en criteriums en estafettes te rijden. Op het asfalt klinken de korte, doffe afzetten van wisselende voeten, knieën worden hoog opgetrokken boven het stuur, lijven krommen zich om vervolgens met sierlijk been naar achteren te veren. "Ieder heeft zijn eigen stijl, maar de toppers herken je aan een heel goede timing", zegt Mario Reijne. Deze 'stepgoeroe' nam met de Nederlandse Autoped Federatie het initiatief voor de driedaagse EK die vandaag eindigt met marathons in Utrecht.

Reijne en zijn kampioensteam High Level Van der Laan, vernoemd naar het poeliersbedrijf dat hen steunt, proberen de sport naar een hoger niveau te tillen. Dat beperkt zich niet tot het verbeteren van de steptechniek en krachttraining om records te zetten. Ook het vervolmaken van het materieel hoort daar zeker bij.

De moderne steppers lijken slechts in de verte op de mannen in overalls en legerkistjes die in 1954 op kruiwagenwielen het IJsselmeer rond gingen. Meervoudig kampioene dochter Rosanne (19) rijdt de EK op een speciaal gemaakt lichtgewicht carbonmodel met twee grote wielen. "Het gaat niet harder, maar bespaart energie", licht haar vader toe.

Nu het steppen langzamerhand zijn plaats inneemt tussen traditionele sporten als wielrennen en hardlopen, groeit de belangstelling. Nog populairder dan wedstrijden zijn de toertochten. Van Bartlehiem tot Sprang-Capelle worden ze georganiseerd, soms samen met toerfietsers en skaters, soms voor het goede doel. Er zijn cross-steppen, slee-steppen voor ritten door de sneeuw en het nieuwste model, de vouwstep.

Het echtpaar Folkers, 60-plussers, houdt ook stepvakanties, onlangs nog in Beieren. Arie Folkers ontdekte de sport drie jaar geleden op een beurs. Het hardlopen heeft hij inmiddels geheel verruild voor de step, die 'een gevoel van vrijheid' geeft, vooral als hij door de natuur rijdt. Honderden kilometers heeft hij in de benen. "Ik heb nu geen last van mijn knieën en blijf fit."

Hannie Lamberink ervaart de 'stoere' sport als een uitkomst voor haar autistische zoons. "Hoe het precies werkt weet ik niet, maar steppen stimuleert beide hersenhelften. Ze gaan vooruit in concentratie." De familie Everloo stond versteld van het effect op de motoriek van een van hun tweelingdochters. Na enkele maanden steppen had ze geen extra les op school meer nodig. Vader Everloo, die tot voor kort niets moest hebben van sporten, is ook in de ban van de step en wordt slanker.

"Hoe gek kan je zijn", spot Hannie van der Lugt met zichzelf. Op haar onderbeen liet ze een step tatoeëren. Vanwege de medische familiegeschiedenis is ze zeer gemotiveerd om te sporten. Ze daagt zichzelf uit door haar eigen steproutes uit te zetten en heeft vooral lol. Omdat haar 'bike' ook af en toe dienst doet in het verpleeghuis waar ze werkt, bundelt ze alle elementen waar de step volgens de autopedfederatie voor staat: plezier, sport én vervoer.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden