De auto in de kreukels, het lichaam ongeschonden

HENNY DE LANGE

Iets wat op een menselijk skelet lijkt, ligt op een verkreukeld metalen vlak. Wat wil de Amerikaanse kunstenaar Matthew Day Jackson (1974) met dit morbide beeld zeggen? "Het is meer dan alleen morbide", zegt kunstverzamelaar Bert Kreuk, die deze sculptuur schonk aan Museum Beelden aan Zee in Scheveningen. Er ligt een waargebeurd verhaal aan ten grondslag. Het stuk metaal is het dak van een auto. De kreukels zijn ontstaan door de val van een vrouw die van een flat was gesprongen. Haar lichaam was ongeschonden, het leven eruit. Kreuk: "Dat spanningsveld heeft de kunstenaar willen verbeelden. Dit beeld gaat over sterfelijkheid, maar er zitten meerdere lagen in." De loden schoenen - afgietsels van de sneakers van de kunstenaar zelf - kun je als een metafoor zien van hoe wij tegen de dood aankijken. Maar lood is ook het materiaal waar dodelijke kogels van worden gegoten.

De constructie van driehoeken op de plek van de borstkas verbeeldt de technische vooruitgang, waarmee de mens zijn leven probeert te verlengen. Matthew Day Jackson gebruikt deze 'Fuller-constructie' vaker. De naam is ontleend aan Buckminster Fuller, die deze constructie bedacht voor het bouwen van koepels.

Museum Beelden aan Zee heeft naar aanleiding van de schenking een tentoonstelling gemaakt over het skelet in de hedendaagse beeldhouwkunst (te zien t/m 7 februari). Al eeuwenlang spelen beenderen en menselijke schedels een rol in de kunst. In de stillevens in de zeventiende eeuw staan ze symbool voor de vergankelijkheid van het leven. Ook nu maken kunstenaars nog veelvuldig gebruik van het skelet, zoals Caspar Berger, die op basis van een 3D-scan van zijn eigen skelet 'zelfportretten' maakt, waaronder een massief gouden afdruk van het bot van zijn bovenbeen.

Naast de aanwinst zijn nog vijf beelden uit de collectie van Kreuk als bruiklenen te zien in Beelden aan Zee. Het museum heeft een nauwe band met de verzamelaar en kreeg al eerder twee beelden cadeau. Met deze schenkingen is een bedrag gemoeid van 400.000 euro.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden