De auto gaat mee, ook op filevrije dag

ANWB-medewerker Jan Fraterman bakt een pannekoek. Hij kampeerde vannacht met tientallen collega¿s bij het ANWB-hoofdkantoor in Den Haag. (FOTO JOÿL VAN HOUDT) Beeld
ANWB-medewerker Jan Fraterman bakt een pannekoek. Hij kampeerde vannacht met tientallen collega¿s bij het ANWB-hoofdkantoor in Den Haag. (FOTO JOÿL VAN HOUDT)

ANWB-manager Rob Harteveld rijdt vandaag op de Nationale Filevrije Dag – initiatief van ’zijn’ wielrijdersbond – gewoon met zijn geleaste Audi A4 naar zijn afspraak buiten de deur. Reden? „Ik ben een autoliefhebber en met het openbaar vervoer is het gewoon niet te doen. Ik moet te vaak overstappen en er is geen alternatief waarmee ik binnen dezelfde tijd ergens kan zijn.” Ook als Harteveld naar het hoofdkantoor in Den Haag moet, gaat hij met de auto. Hoewel hij wel probeert om buiten de ochtendspits te rijden . „Ik vertrek ’s morgens vanuit Voorhout om 6.45 uur, zodat ik om 7.15 uur op mijn werk ben. Als ik dat stukje met het openbaar vervoer moet, ben ik een uur bezig.”

Daarom gaat Jan Fraterman, redacteur van de Waterkampioen, vanuit Bleiswijk ook altijd met de auto. „Bleiswijk-Den Haag is met het openbaar vervoer al gauw anderhalf uur.” Hij was afgelopen nacht een van de tientallen kampeerders voor de Nationale Filevrije Dag op het parkeerterrein voor het ANWB-hoofdkantoor.

Projectleider van de Nationale Filevrije Dag Paul Langeweg komt uit Rotterdam en is zo’n drie dagen per week op kantoor. Hij werkt veel thuis en ook hij tracht bij afspraken in het land met zijn auto buiten de files om te rijden. „Het idee is dan ook niet om iedereen uit de auto te krijgen. Alleen zo’n dag is niet dé oplossing, maar het gaat om bewustwording. Veel mobiliteitsgedrag is gewoontegedrag, dat proberen wij hiermee te doorbreken. Want, als 10 procent niet in de ochtendspits staat, zijn er al minder files.” En de ANWB-camping? „Dat is gewoon een grap.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden