De atletiekwereld is geschokt door grote misbruikzaak

Een atletiekbaan van Atletiekvereniging C.A.V. Energie uit Barendrecht. Het is een van de clubs waar een Rotterdamse atletiektrainer jarenlang diverse meisjes tussen de 11 en 18 jaar misbruikte.  Beeld ANP
Een atletiekbaan van Atletiekvereniging C.A.V. Energie uit Barendrecht. Het is een van de clubs waar een Rotterdamse atletiektrainer jarenlang diverse meisjes tussen de 11 en 18 jaar misbruikte.Beeld ANP

De 58-jarige atletiektrainer Jerry M. is al voor het leven geroyeerd als lid van de Atletiekunie. Maar het belangrijkste, een aangifte, is er nog niet gedaan tegen de man die zich in een periode van 35 jaar kon vergrijpen aan negen meisjes in de leeftijd van 11 tot en met 18 jaar.

Eline van Suchtelen

Zaterdag bracht De Telegraaf de schokkende zaak naar buiten. Hoogleraar sport en recht Marjan Olfers vindt het tijd voor een grote database waarin misbruikers worden opgenomen.

De trainer legde een volledige bekentenis af aan het Instituut voor Sportrechtspraak. Is dat niet voldoende om hem op te pakken?

“Politie en justitie hoeven in principe niet te wachten op een aangifte. Je gaat bij een verkrachtingszaak ook niet wachten tot er aangifte wordt gedaan. Als er voldoende verdenking is, kan er een onderzoek worden begonnen. Het helpt natuurlijk als slachtoffers zich melden. Je moet wel bewijs zien te verzamelen. Het lijkt erop dat de feiten die het meest ernstig zijn in deze zaak, zoals de onbeschermde geslachtsgemeenschap met meisjes die daarbij zwanger zouden zijn geraakt, verjaarde feiten zijn. Dat maakt het lastiger. Een ander feit, dat hij bijvoorbeeld naar dierenporno gekeken zou hebben met zijn slachtoffers, is ook moeilijk te bestraffen als dat in de jaren tachtig heeft plaatsgevonden. Dat is pas recent strafbaar geworden.”

Waarom zijn slachtoffers zo bang om aangifte te doen?

“Veel slachtoffers zijn bang dat de politie na een aangifte meteen met loeiende sirenes het terrein van de club op komt rijden. Dat er meteen allemaal enge dingen gebeuren. Dat is niet de realiteit, iemand wordt niet altijd meteen opgepakt, tenzij je ergens op heterdaad op wordt betrapt. Soms kun je ook een informatief gesprek aanvragen. Veel mensen weten dat niet. Er is nog veel onwetendheid over wat het stappenplan is als je naar de politie toe stapt.”

Deze trainer kon ondanks meldingen van seksueel misbruik bij een andere club aan de slag gaan. Hoe kan dat?

“Sommige clubs zijn al blij dat ze nog een bestuur hebben dat door twee man bij elkaar wordt gehouden. Ze zijn al blij dat er een nieuwe trainer is die bereid is om de kinderen te trainen. Bestuurders hebben soms helemaal geen tijd om ook nog personen na te trekken. Mensen zijn ook bang geworden door de nieuwe privacywetgeving. Clubs denken dat er geen informatie mag worden gedeeld. Niets doen heeft dan de voorkeur. Er zijn verenigingen die er wel beleid voor hebben, maar er zijn er ook die dat niet hebben. Dat is niet goed. Clubs zouden in verband met de veiligheid van de pupillen altijd navraag moeten doen of er zaken bekend zijn bij vorige clubs.”

U pleit al jaren voor het uitwisselen van gegevens tussen het tuchtrecht van sportbonden en het strafrecht. Waarom gebeurt dat niet?

“Men wil er niet aan, maar voor mij is dat niet uitlegbaar. Soms weet de sport niet eens dat iemand strafrechtelijk is veroordeeld. Ik pleit voor een systeem zoals ook wordt gebruikt bij voetbalhooligans. Er is ook een zwarte lijst in de sport, maar daar staan op dit moment nog maar drie mensen op. Er moet een centraal meldsysteem komen waarbij je met één muisklik kunt zien of iemand iets op zijn kerfstok heeft. Nu weet de politie niet automatisch of er een melding of tuchtrechtelijke zaak is geweest van iemand in de sport, en weet een sportbond niet automatisch of iemand strafrechtelijk is veroordeeld. Die meldingen moeten worden gebundeld. Ik ken een zaak waarbij iemand in de gehandicaptenzorg werkte, maar ook nog bij een sportbond actief was waar hij ook met kinderen werkte. Het is nu alsof we vechten met de handen op onze rug. Iemand doet iets bij een vereniging, maar wie weet in welke sectoren hij of zij nog meer schade heeft aangericht? Er moet een systeem komen waarbij alle sectoren, zoals de sport en de zorg, samen komen. Dat je meteen kunt zien dat meneer X drie keer opduikt in dat systeem.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden