De astronaut en de premier

Zo los is de premier in de omgang, dat je je afvraagt wanneer de onderdelen eraf vallen.

Soepel betrad hij de volgepakte collegezaal A van de faculteit van Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek in Delft waar juist de Belgische astronaut Frank de Winne zijn inleidend praatje beëindigde.

De Winne, in zijn poloshirt met ESA-embleem, had met NASA een korte voice check gedaan door in het Engels tot tien te tellen en weer terug en had daarna de boven zijn hoofd geprojecteerde filmbeelden van zijn eigen missie in 2009 van vlot commentaar voorzien. Hij had destijds maanden doorgebracht in dat internationale ruimtestation, dat ISS, waar zich nu André Kuipers bevond en dadelijk zouden we live verbinding met Kuipers krijgen, een kwartiertje inflight call, en de premier en enkele studenten zouden gelegenheid krijgen onze man in de ruimte een paar vragen te stellen.

De Winne verwelkomde de premier en droeg de draadloze microfoon aan hem over. "Maar U helpt me toch wel", zei de premier nog, maar nodig bleek die hulp nauwelijks. Als een volmaakte moderator bespeelde de premier de zaal, nodigde vraagstellers uit zich bij wijze van voorselectie te melden en snelde vervolgens met microfoon links en rechts langs de collegebanken de trappen op en af om de vraagstellers tegemoet te komen. Cabareteske vormen nam het geheel aan, de premier had voorgesteld op de vragen een applausmeter los te laten om ze op hun deugdelijkheid te testen en de zaal joelde en klapte dat het een aard had. En wat wilden de studenten van André Kuipers weten?

Hoe hij over de onderwijsbezuinigingen dacht. Hoe hij de ruimtevaart zag in 2040. Wat hij de 170-jarige faculteit toewenste. Of hij kon stemmen mochten zich in de zes maanden dat hij in de ruimte is verkiezingen voordoen. (Rutte: die komen niet) Wanneer hij Oud en Nieuw vierde.

Of hij, met die blik vanuit het heelal, anders naar de aarde met al haar conflicten was gaan kijken.

Wat hij de mooiste plek op aarde vond.

Rutte dirigeerde de vraagstellers naar voren, onder dat scherm waarop ineens de astronaut verscheen, zacht deinend, maar scherp in beeld. Aan de wand van zijn module was een gemonteerde laptop zichtbaar. Achter hem stonden een ESA-vlag en de Nederlandse driekleur gespannen. De astronaut liet zijn microfoon af en toe zweven, als om nog eens te laten zien in welk bijzondere omstandigheid hij verkeerde. "André, hoe gaat 't je?" vroeg de losse premier. We moesten telkens enige seconden op een antwoord wachten, maar dat kwam dan ook onberispelijk door, behalve bij die Oud en Nieuw vraag, toen beeld en geluid even wegvielen en we hem alleen hoorden zeggen: "....en daarna zijn we doorgegaan." Gewoon 24 keer Oud en Nieuw gevierd, vatte de premier schertsend samen.

En de mooiste plek op aarde? Australië, zei de astronaut, en de turquoise wateren om de Bahama's. En bij nacht de verlichte steden. En je ziet overal onweer.

De premier glunderde, trots op zijn astronaut.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden