'De Astrid in tweeën gebroken? Grote onzin'

Nederlandse schipper van op de rotsen gelopen zeilschip houdt de moed erin

'In tweeën gebroken, half gezonken en leeggeplunderd.' Het 42 meter lange zeilschip Astrid, dat ruim een week geleden op de Ierse rotsen botste, lijkt volgens de berichtgeving al verloren. Maar eigenaar en kapitein Pieter de Kam (62) wil daar niets van weten en zet alles op alles om het 95 jaar oude vaartuig te redden.

Veel tijd om te praten heeft hij niet, maant De Kam aan het begin van het gesprek. "Ik ben druk bezig met het plannen van de berging van het schip. Of dat doorgaat weet ik niet, maar momenteel ben ik in gesprek met de verzekering en de Nederlandse en Ierse kustwacht."

Zijn zeilschip ligt sinds 24 juli op de rotsen voor de Ierse kust, nadat het door slecht weer en motorpech in de problemen raakte. Alle toeristen en bemanningsleden werden gered, maar De Kam is verder zijn hele hebben en houden kwijt. "Ik ging van boord met een rugzakje, één paar schoenen, een T-shirt en een korte broek. Mijn winter- en zomergarderobe, mijn laptop, geld en al het andere ben ik kwijt. Ik woonde op die boot." Ook financieel heeft hij het moeilijk. "Ik moet weer helemaal opnieuw beginnen."

Een definitief einde van de Astrid, sluit de schipper uit het Zeeuwse Kamperland vooralsnog uit. De schade onder water is onbekend en zolang dat het geval is, blijft hij hopen. "Als je zeeman bent, dan houd je van de oceaan en doe je niets liever dan varen. Natuurlijk ligt mijn hart daar."

Verhalen over de extreem slechte staat van het schip, doet De Kam af als geruchten. "Dat de Astrid in tweeën gebroken zou zijn, is de grootste onzin. Wie dat allemaal heeft bedacht, weet ik niet. Maar het is belachelijk dat het verspreid wordt."

En er worden wel meer geruchten verspreid. Drie dagen geleden vernam De Kam dat zijn Astrid - toeristenschip en leerschool voor jonge zeilers - is geplunderd. Zeker weten doet hij het niet. De Ierse kustwacht kan niets bevestigen en vanuit zijn verblijf in Nederland heeft de kapitein er geen zicht op. "Als ze daadwerkelijk spullen hebben weggenomen, is dat heel droevig. Het gaat dan waarschijnlijk om het kompas, de stuurwiel en de bronzen bel. Die zijn het kostbaarst."

De Kams Astrid ligt nu open en bloot voor de Ierse kust. De golven hebben vrij spel. Het fregat van de kustwacht, stopte drie dagen na het incident al met de bewaking. Die beveiliging in stand houden was veel te duur, vond de karig bemande kustwacht.

Het liefst reist De Kam zo spoedig mogelijk naar Ierland af om zelf een oogje in het zeil te houden. Maar of dat binnenkort zal gebeuren, weet de schipper niet.

Berging kost zeker half miljoen euro
Eigenaar Pieter de Kam kan rekenen op zeker een half miljoen euro aan kosten voor het bergen van de Astrid. Dat vermoedt bergingsdeskundige Hessel Ras van transport- en bergingsbedrijf Koninklijke Wagenborg uit Delfzijl. "Het is natuurlijk afhankelijk van de conditie van het schip, maar met daar naartoe varen, het meebrengen van extra materiaal en het uitvoeren van de werkzaamheden kom je al snel op zo'n bedrag uit."

Na de berging hoeft Astrid niet per se te eindigen op de schroothoop, zegt Ras. "Het zeilschip ligt al ruim een week in zee, maar dat zorgt niet voor de grootste schade. Pas na een jaar start het rottingsproces onder het water."

De redding van het schip vooral een verzekeringskwestie. Ras: "Als de verzekeringsmaatschappij aangeeft dat de kosten van de berging hoger zijn dan de waarde van het schip, wordt het total loss verklaard. Of dat hier het geval zal zijn, is niet te zeggen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden