De ASN Trouw Index is vernieuwd

Indexen (indices) hebben als doel beleggers inzicht te geven in economische ontwikkelingen van een bepaalde sector, regio of land. Het is een uitdaging voor professionele fondsbeheerders, maar ook voor actieve particuliere beleggers om beter te scoren dan de index. Een index bestaat uit een aantal geselecteerde fondsen of bedrijven die regelmatig worden 'gewogen': sommige bedrijven verdwijnen andere komen erbij. Iedere index wordt bij de start op een bepaalde waarde samengesteld. De AEX-index, de graadmeter (of benchmark) voor de Nederlandse economie, is op 1januari 1983 op een waarde van 100 gesteld. Als de AEX op 1100 staat, betekent dat grofweg dat de aandelen van de 25 AEX-fondsen tezamen sinds 1983 met een factor 11 in waarde zijn gestegen. Grofweg, want de samenstelling van de index is natuurlijk wel veranderd. De stand wordt als volgt berekend: de actuele koers van een aandeel wordt met zijn wegingsfactor vermenigvuldigd, vervolgens worden alle uitkomsten opgeteld en door 100 gedeeld. De uitkomst daarvan is de index. De stand die u hoort zijn dus geen guldens of euro's, maar indexpunten.

ILSE KUIPER

In Nederland worden ruim 200 verschillende indices toegepast. Enkele van de belangrijkste zijn: de Euro-top 100 (Europese aandelen) en de MSCI (Morgan Stanley Capital International) wereld-index. Deze index volgt 2600 aandelen in 22 landen. Nu duurzaam beleggen actueel is en zelfs grote institutionele beleggers als pensioenfondsen duurzaamheid in hun criteria hebben opgenomen, verschijnen er steeds meer indices die de resultaten van die duurzaamheid meten. In Amerika gebruikt men daarvoor de Domini 400 Social Index en afgelopen jaar ontstond er een benchmark voor duurzame fondsen: de Dow Jones Sustain ability Index. Enkele maanden geleden kreeg de Londense beurs de FTSE4good als graadmeter voor ethische beleggingen. In Nederland hanteert men vaak de Triodos International index en de ASN Trouw Index.

De ASN Trouw Index, vanaf april 1998 iedere zaterdag in deze krant te vinden, zet het gemiddelde beleggingsresultaat van zo'n 85 streng geselecteerde 'verantwoorde' ondernemingen af tegen een aangepaste wereldindex (MSCI-wereld index) van 'gewone' bedrijven. De wereldindex is aangepast om de vergelijking zo helder mogelijk te maken, want de ASN Trouw index is alleen samengesteld uit Europese en Amerikaanse fondsen. De selectie van de bedrijven vindt plaats door een speciale commissie van de ideële bank ASN en het eveneens ideële Andere Beleggingsfonds (ABF). Deze banken putten zelf ook uit de lijst van deze bedrijven bij de samenstelling van hun beleggingsfondsen. De commissie baseert zich op onderzoek dat is uitgevoerd door de afdeling Ethische research van SNS Asset Management, onderdeel van het financiële concern SNS Reaal.

De ASN Trouw Index is per 29 november 2001 vernieuwd en opnieuw gewogen. Tot dan werd de index bepaald aan de hand van een groep fondsen die in augustus 2000 werd samengesteld. Sinds die tijd hebben sommige fondsen hun aandelen gesplitst of zijn gefuseerd. De nieuwe indexsamenstelling houdt hier rekening mee, terwijl ook de weging van de afzonderlijke fondsen is aangepast om te voorkomen dat de index in feite zou worden bepaald door slechts enkele zeer grote fondsen. De index zal voortaan zeer actueel zijn: iedere maand worden de fondsen door SNS Asset Management gewogen en ieder kwartaal zullen de duurzaamheidscriteria van de aangesloten fondsen en eventuele potentiële 'aansluiters' onder de loep worden genomen. Wilt u meer weten over de ASN Trouw Index, bijvoorbeeld welke fondsen zijn aangesloten, kijk dan op www.trouw.nl/beurskoersen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden