De asbest is weg, de onvrede zeker niet

Diefstal en vandalisme tijdens renovatie van flats Stanleylaan in Utrecht

REPORTAGE | REBECCA VAN DE KAR | UTRECHT

Op de balkons van de Utrechtse Stanleylaan wappert hier en daar weer wasgoed. De asbestflat in Kanaleneiland die afgelopen juli ontruimd werd, is sinds januari weer bewoonbaar verklaard. Mondjesmaat trekken de bewoners hun huizen weer in. Maar tevreden zijn de meesten nog niet. Huurbaas Mitros is de gebeten hond.

Steigers en stofwolken vormen het uitzicht van Semsa (50) en Ismet (52) Karcic. Na acht maanden in een logeerwoning, slaapt het Bosnische echtpaar sinds een week eindelijk weer thuis, op de Stanleylaan. Wat daaraan vooraf ging: zes weken boenen en klussen. Toen ze half januari voor het eerst weer hun woning in mochten, troffen ze een ravage aan. "De stank was verschrikkelijk. Onze kleding en spullen lagen verspreid door het hele huis. Op de grond lagen peuken en etensresten. Deuren, vloeren en kasten waren beschadigd. De bank zat zelfs zo vol met etensvlekken, dat we hem weg moesten gooien." De schuld legt Semsa bij de asbestsaneerders van Mitros. "Wij hadden het hier brandschoon achtergelaten."

Het moment van de evacuatie staat het stel op het netvlies. "Mannen in witte pakken bonsden op de deur en riepen dat we weg moesten. Mensen raakten in paniek. Flashbacks aan de oorlog in Bosnië kwamen naar boven, ik kreeg kippenvel. We zijn zonder spullen gelijk ons huis uit gerend." Semsa is blij dat het nare hoofdstuk eindelijk voorbij is. Ismet maakt zich wel zorgen, vooral over de kosten. De schadeformulieren moeten ze nog inleveren; Mitros gaat die beoordelen. "Een nieuwe bank, een nieuwe vloer, kleding die we opnieuw moesten aanschaffen. Ik ben bang dat we niet alles vergoed krijgen. Maar wat gebeurd is, is gebeurd. Het jaar 2012 wil ik zo snel mogelijk vergeten."

Voor Rudie Wagensveld (43) is de klap van de gebeurtenis nog dagelijks voelbaar. "Door de stress ben ik zo veel afgevallen dat mijn spierweefsel is aangetast. Ik had nergens meer zin in, ook niet in eten." Het gewicht van Wagensveld, 1 meter 80 lang, zakte in een half jaar tijd van 74 naar 56 kilo. Oorzaak van alle spanning was volgens hem vooral de slechte communicatie en onwetendheid. "Er was weinig omzien naar ons, we werden aan ons lot overgelaten. Veel dingen hoorden we bovendien eerder op het nieuws dan van Mitros." Bovendien maakt ook hij zich druk om de kosten. "Vanwege mijn spierklachten ga ik nu twee keer per week naar de fysio. Maar mijn verzekering vergoedt maar twaalf behandelingen per jaar." Toch wil hij er blijven: ik heb fijne buren en woon dichtbij alles. Dat geef je niet zomaar op."

Fayette Counotte (33) denkt daar heel anders over. "Als ik iets anders kon betalen, was ik allang weg. Mijn dochtertje wil hier niet meer wonen. Sinds de hele situatie, heeft ze al zes keer in het ziekenhuis gelegen. Ze valt telkens flauw. Ik weet bijna zeker dat het door de asbest komt." Zolang het kan, logeert ze bij haar moeder. "Ik voel me hier niet meer veilig. Toen het hier leeg stond, is er meerdere malen ingebroken. Mitros deed er niks aan. Toen we in januari terugkwamen, was het een beestenbende. Mijn laptop, tv en sieraden waren weg, en er lagen gebruikte condooms op de grond." Fayette is boos. "Met de materiële schade komt het wel weer goed. Maar de psychische schade is met geen geld terug te betalen. Daar wordt totaal aan voorbij gegaan."

Overdreven en onnodig belastend
Bij renovatie van de flats op de Stanleylaan in Utrecht kwam afgelopen juli asbest vrij. De gemeente heeft de woningen acuut ontruimd. Woningcorporatie Mitros bracht de honderden bewoners onder in hotels, en later in logeerwoningen in en rondom Utrecht. De sanering zou vijf dagen duren, maar heeft ruim een half jaar gekost. Sinds half januari mogen bewoners hun woningen weer in. Op de evacuatie kwam veel kritiek. Deskundigen vonden de getroffen maatregelen overdreven en onnodig belastend voor de bewoners.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden