De arts was geen heilige

Hernan García, ooit een gewaardeerd cardioloog, staat terecht voor het VN-tribunaal in Den Haag. Hij wordt beschuldigd van martelpraktijken tijdens de burgeroorlog in zijn land Honduras, in de jaren tachtig. De verdachte zelf zwijgt, maar de getuigenverklaringen over zijn aanwezigheid bij martelingen van politieke gevangenen zijn stellig. De verdediging kan hooguit aanvoeren dat García door het regime was gedwongen mee te werken en dat hij het lijden van de slachtoffers probeerde te verzachten.

Op de publieke tribune zit Patrick Lazerenko. García was zijn voorbeeld, de man die hem op een cruciaal moment de weg wees. Dat was twintig jaar eerder, in Montreal, waar García met zijn gezin een buurtsupermarkt dreef en de jonge Lazerenko domme puberstreken uithaalde. Als de jongen een baantje in de winkel krijgt, komt hij achter García’s duistere verleden.

Inmiddels is Lazerenko zelf arts, neuroloog (net als de schrijver) en laat hij zijn gedachten gaan over de Garcia’s. Drie jaar lang maakte hij er zelf deel van uit, als vriend van de oudste dochter Celia. Die is ook in de zaal aanwezig, om de onschuld van haar vader te bewijzen.

Lazerenko kijkt toe en weegt zijn ziel. Zijn mentor, die hem inspireerde om medicijnen te gaan studeren, is niet de heilige waar hij hem voor aanzag. Is het niet vaker vertoond dat zichzelf overschattende artsen voor God spelen en zelfs een werktuig worden van moorddadige regimes? Ook worstelt Lazerenko met zijn eigen ethiek, als succesvol wetenschapper die de praktijk de rug heeft toegekeerd en nu zijn kennis van de hersenen in dienst stelt van de commercie.

De beschouwende toonzetting is mooi, en wordt nog versterkt door de sfeertekeningen van het grijze Den Haag, gezien door de ogen van een eenzame vreemdeling. Zo wordt dit boek veel meer dan een doorsnee misdaadverhaal, maar is het minstens zo verontrustend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden