'De Ark van Noach was niet langwerpig, maar rond'

Irving Finkel met zijn kleitablet Beeld AP
Irving Finkel met zijn kleitabletBeeld AP

Op haast ieder schilderij en iedere replica is hij langwerpig: de Ark van Noach, waarop twee exemplaren van elke diersoort de Bijbelse zondvloed overleefden. Maar als we een vierduizend jaar oud Mesopotamisch kleitablet moeten geloven, dat onlangs ontcijferd werd, moet de iconografie van de Ark op de schop.

Het kleitablet, dat afgelopen vrijdag in het British Museum in Londen tentoongesteld werd, vertelt een vergelijkbaar verhaal als dat van Noach, waarbij vooral de overeenkomst in het oog springt dat de dieren 'per twee' naar binnen moesten. Het bevat verder uitgebreide instructies voor de bouw van de Ark. En die is rond.

Het is niet voor het eerst dat de oorsprong van het Bijbelse verhaal van Noach gerelateerd wordt aan de Mesopotamiërs, vertelt Irving Finkel van het British Museum, de man die het kleitablet vertaalde. In de negentiende eeuw werden kleitabletten gevonden die bewezen dat de Babyloniërs ook een verhaal over een zondvloed kenden. Finkel: "Al in 1872 begonnen wetenschappers daar op een verontruste manier over te schrijven. Wat betekent het dat dit stukje Heilige Schrift ineens hier opduikt?"

De huidige vondst beschouwt Finkel als misschien wel de oervorm van het verhaal. In latere versies zijn de gedetailleerde instructies eruit gehaald, zoals dat ging bij mondeling overgeleverde verhalen. "Je moet denken aan een James Bond-film, waar er geen sexy, rode sportwagen in beeld komt, maar iemand je begint de vertellen over het aantal pk's dat de auto heeft, de bandendruk, en de capaciteit van de kofferbak. Dat willen de mensen niet horen. Die willen de achtervolgingsscène."

Toen de Joden in de zesde eeuw voor Christus in ballingschap verbleven in Babylon, zouden ze het verhaal kunnen hebben opgepikt.

En het verhaal wordt, in sterk gewijzigde vorm, nog steeds verteld. "Het idee dat overstromingen door zonde worden veroorzaakt, leeft nog altijd onder ons", aldus Finkel, die verwijst naar een Engels gemeenteraadslid dat onlangs het noodweer dat zijn land teisterde weet aan de legalisering van het homohuwelijk. In Nederland waren veel gelovigen er na de watersnoodramp in 1953 van overtuigd dat Gods straffende hand had huisgehouden.

Of de ronde Ark ook echt tegen zo'n storm bestand zou zijn geweest, weten we binnenkort. Een team van ingenieurs gaat binnenkort met de instructies een replica proberen te bouwen.

In Dordrecht opende in 2012 een replica van de Ark van Noach, gewoon nog in traditionele, langwerpige vorm. Beeld AP
In Dordrecht opende in 2012 een replica van de Ark van Noach, gewoon nog in traditionele, langwerpige vorm.Beeld AP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden