BahamasLeaks

De Arabische connectie van Neelie Kroes

Neelie Kroes als Eurocommissaris in 2014. Beeld EPA
Neelie Kroes als Eurocommissaris in 2014.Beeld EPA

Al meer dan twintig jaar zijn Neelie Kroes en de Jordaniër Amin Badr-El-Din goede vrienden. Vanaf het moment dat de twee elkaar leren kennen in 1994, blijven hun paden kruisen. Zowel zakelijk als privé. Nu duikt Kroes op als bestuurder van een vennootschap op de Bahama's, die door Badr-El-Din werd opgezet om een miljardenovername te doen.

Onze verslaggevers

Amin Badr-El-Din (1960) is opgeleid tot ingenieur en gepromoveerd aan de Amerikaanse Stanford-universiteit. Vanaf 1990 is hij hoofd van de UAE Offsets Group. Dit bedrijf is door de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) opgezet om bij defensieaankopen in het buitenland tegenprestaties te bedingen voor bedrijven uit het eigen land.

Het land heeft na de Golfoorlog van 1990-1991 grote behoefte aan wapens, maar wil tevens de economie van de VAE onafhankelijker maken van olie-inkomsten. Het grootste project dat Badr-El-Din helpt opzetten is het Dolphin Gas Project dat meer dan acht miljard euro kost. Het is een transportsysteem voor gas vanuit Qatar naar de VAE en Oman.

Eerste ontmoeting
In 1994 ontmoet hij Neelie Kroes voor het eerst, als hij namens de VAE zes fregatten wil kopen van Nederlandse makelij. Badr-El-Din is dan al twee jaar in onderhandeling met onder andere scheepsbouwer De Schelde. Dat bedrijf heeft samen met radarleverancier Hollandse Signaal (nu Thales) en Ballast-Nedam (havenbouw) een consortium gevormd om de order binnen te halen.

Neelie Kroes, op dat moment president van universiteit Nyenrode en commissaris bij Ballast Nedam, wordt het boegbeeld van die samenwerking. Zij heeft een paar ontmoetingen met Badr-El-Din, maar de deal ketst af. Het televisieprogramma Nova stelt in 1999 dat juist door de bemoeienis van Kroes het contract niet wordt getekend. Dit zou de geschiedenis ingaan als de fregattenaffaire.

Maar het contact tussen Kroes en Badr-El-Din wordt niet verbroken. Integendeel, de twee worden vrienden. Kroes is zelfs te gast op een huwelijk van de familie Badr-El-Din. In juni 1994 wordt Badr-El-Din lid van de International Board of Directors van Nyenrode, een door Kroes opgezet netwerk van leiders in de internationale politiek, de academische wereld en de zakenwereld. De bedoeling is onderwijsprogramma's te ontwikkelen.

Adviseur van de president
Tot 2000, het jaar waarin zowel Badr-El-Din als Kroes vertrekken bij Nyenrode, komt deze board twee maal bijeen. In datzelfde jaar stopt Badr-El-Din ook bij UAE Offsets Group en begint voor zichzelf. Zo duikt hij die zomer op als adviseur van de president van de VAE bij de mogelijke aankoop van de internationale tak van het Amerikaanse energieconcern Enron voor meer dan zes miljard dollar.

In 2000 wordt voor deze aankoop Mint Holdings opgericht op de Bahama's. Op 4 juli worden er vijf bestuurders benoemd, onder wie Amin Badr-El-Din en Neelie Kroes. Kroes is, naar eigen zeggen, door de Jordaniër gevraagd om niet-uitvoerend bestuurder te worden en na de overname van Enron-onderdelen strategisch advies te geven.

Het bedrijf moet na de overname worden uitgebouwd tot een wereldspeler in gas. Maar ook deze deal gaat niet door. Volgens Badr-El-Din omdat hij tijdens het boekenonderzoek malversaties aantrof, die later aan het licht kwamen toen Enron in december 2001 failliet ging (zie kader).

Eurocommissaris
Neelie Kroes is volgens het bedrijvenregister van de Bahama's ingeschreven als bestuurder tot 1 oktober 2009. Zij is dan al jaren actief als eurocommissaris van mededinging, een rol waarbij geen enkele nevenfunctie is toegestaan. Kroes meldt nooit dat zij deze functie bij Mint Holdings heeft bekleed of bekleedt. Als reden hiervoor geeft zij aan dat Mint Holdings nooit operationeel is geworden, omdat de overname van delen van Enron niet doorging.

De familie Badr-El-Din woont in die jaren onder meer in Londen en in de Verenigde Staten. Als zij in Santa Fe wonen, in de Amerikaanse staat New Mexico, ontmoet Amin Badr-El-Din een aantal Amerikanen waarmee hij eind 2004 een bedrijf opzet op de Bahama's, Woodlands Holdings. Mint Holdings wordt aandeelhouder van het bedrijf en is vanaf dat moment operationeel.

De Jordaniër is momenteel vooral actief als durfkapitalist en adviseur. Met zijn bedrijf Badr Investments investeert hij in, en adviseert hij bij diverse ondernemingen, zoals het Jordaanse landbouwbedrijf AgriJordan. Met het bedrijf Chescor Capital is hij in Dubai, Abu Dhabi en Londen actief in bedrijfsfinancieringen, private equity en fusies en overnames.

Badr-El-Din heeft nog altijd goede contacten in de VS. Zo is hij bestuurder van het bedrijf Prodea van de Iraans-Amerikaanse zakenvrouw Anousheh Ansari. Zij werd beroemd door in 2006 als eerste vrouw zelf een vlucht naar ruimtestation ISS te betalen en is daarmee de vierde ruimtetoerist. Ook is Badr-El-Din bestuurder van Seeds of Peace, een Amerikaanse organisatie die zich via onderwijs inzet voor een betere wereld. Oud-presidenten Bill Clinton en George Bush senior zijn adviseurs van de organisatie, evenals koningin Noor van Jordanië.

De val van Enron
De zomer van 2000 is een cruciale periode voor het Amerikaanse energieconcern Enron. Voor de buitenwereld is het in Texas gevestigde bedrijf dan nog een groot succesverhaal met een geclaimde omzet van $ 111 mrd. In augustus bereikt de aandelenkoers een recordhoogte van $ 90,56.

Maar achter de schermen rommelt het flink. Het bedrijf dat 20,000 werknemers telt is in feite een kaartenhuis. De omzet en winst wordt al jaren kunstmatig opgeklopt door op papier diensten en goederen te verkopen aan en te kopen van bedrijven die op papier onafhankelijk lijken, maar die in feite worden bestuurd door topmanagers van Enron en/of hun vrienden en familieleden.

Begin 2000 is bij de leiding duidelijk dat om het kaartenhuis in de lucht te houden er snel cash nodig is. De opluchting is dan ook groot als begin 2000 blijkt dat een consortium van investeerders uit de Verenigde Arabische Emiraten de internationale activiteiten van Enron wil overnemen.

Hartelijke sfeer
De overname krijgt de codenaam 'Project Summer'. Op 18 juli 2000 speelt zich in het luxe hotel Peninsula in Manhattan een topontmoeting af. Kenneth Lay, de topman van Enron ontmoet Amin Badr-El-Din. Hij treedt op als speciaal adviseur van sjeik Zayed bin Sultan al Nayhan, de grote man achter het Arabische consortium.

De sfeer is hartelijk. Badr-El-Din laat de Amerikaan weten dat het geld voor de overname al is gereserveerd. 'Zodra het boekenonderzoek is afgerond, zal de deal worden gesloten.', zegt hij. Het consortium schat de waarde van de internationale onderdelen van Enron op $ 7,1 mrd. Het consortium zal 80% van de aandelen overnemen. De resterende 20% blijft bij Enron. Op het hoofdkantoor van Enron in Houston wordt de champagne ontkurkt. Een persbericht wordt opgemaakt.

Maar de deal mislukt alsnog. De sjeik die moet tekenen, wordt ziek. En blijft ziek. Op de website van zijn bedrijf Badr Investments laat Badr-el-Din weten dat de deal uiteindelijk om 'ethische redenen' is afgeketst omdat het boekenonderzoek al had uitgewezen dat Enron duistere zaken deed.

Als steeds meer boekhoudfraudes aan het licht komen, gaat Enron in december 2001 failliet. Het trekt Arthur Andersen, de huisaccountant van Enron, in zijn val mee.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden