Nieuws

De Appleboom groeit niet meer tot in de hemel

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Het gaat goed met de diensten van Apple. Steeds meer mensen maken gebruik van iCloud, AppleMusic en AppleCare. Maar dat is dan ook wel zo'n beetje het enige lichtpuntje voor het concern. Over de hele linie vallen de resultaten dit jaar tegen en de verwachting is dat de kwartaalcijfers die vandaag worden gepresenteerd dat niet beter maken.

Traditioneel zijn de cijfers die vandaag worden gepresenteerd de slechtste van het jaar. Het komende kwartaal, met de feestdagen voor de deur, zullen de verkopen weer stijgen. Het is om die reden dat vrijwel alle techbedrijven hun nieuwe gadgets vlak voor de feestdagen presenteren.

De verkopen van kakelverse iPhone 7 zullen dus ook niet het verschil maken in de cijfers van vandaag, maar het is de vraag of ze dat het komende kwartaal wel zullen gaan doen. Het nieuwste model van Apple is niet overal even positief ontvangen. De verbeteringen zouden minimaal zijn en het ontbreken van de koptelefooningang leverde een storm aan kritiek op.

(tekst loopt door onder de grafiek)

Pixel

Aan de andere kant van het smartphone-spectrum doemt bovendien een nieuwe, geduchte concurrent op: Pixel, de nieuwe telefoon van Google. Die is door critici zeer goed ontvangen en zou volgens diverse techsites 'de eerste echte concurrent van de iPhone' kunnen worden.

Pixel is ontworpen en gemaakt door Google zelf. Dat is een nouveauté, want voorheen maakte het bedrijf eigenlijk alleen het besturingssysteem voor smartphones: Android. Nu doet Google hetzelfde als waar Apple al jaren bij zweert: software en hardware (de computer) integreren. Het volledig dichttimmeren van het systeem, zodat het besturingssysteem optimaal kan functioneren.

Er is nog iets dat Google heel slim aanpakt: vandaag al komen de eerste Pixels in India op de markt. Een markt die voor Apple gold als groeimarkt, maar waar het bedrijf tot nu niet de gehoopte resultaten wist te behalen.

(tekst loopt door onder de grafiek)

Vernieuwing

Daarmee is nog niet gezegd dat de Appleboom langzaam afsterft. Geruchten gaan dat het bedrijf in 2017 met een grote vernieuwing komt voor alle producten: iPhone, iPad en de iMac. Bovendien lijkt de koers van het bedrijf vooralsnog geen hinder te ondervinden van de tegenvallende resultaten.

Daarbij heeft Apple het geluk dat de enige andere serieuze concurrent dit moment andere zaken aan zijn hoofd heeft. Samsung, nog altijd onbetwiste marktleider, kampt met ontploffende telefoons. Niet alleen het paradepaardje Note 7 heeft dit probleem, inmiddels zijn er ook meldingen dat de Galaxy S7 Edge spontaan kan ontsteken. De problemen trokken al een wissel op de koers van het bedrijf, maar zijn nu zelfs zichtbaar in de economische groei van Zuid Korea die de grootste terugval had in vijf jaar tijd.

Roem en rijkdom blijken vergankelijk. Zo heeft de smartphonemarkt veel weg van een slechte soapserie, waarbij de schrijvers er niet voor terugdeinzen hoofdrolspelers uit de serie te schrijven. Onder meer Motorola, Nokia, HTC en Blackberry gingen eerder roemloos ten onder. Hoe het Apple zal vergaan, wordt de komende feestdagen duidelijk: blijft het de diva van de serie, of speelt het bedrijf het komende seizoen nog slechts een bijrol.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden