De Apple-gebruiker kan weer trots zijn

Een druk op de knop, en de vensters op het computerscherm beginnen zich te bewegen als soldaten die net het commando 'aantreden!' hebben gekregen. Ze worden ook kleiner, zodat je van elk programma dat openstaat alle vensters kunt zien. Een klik met de muis op de plek waarin je verder wilt werken en de boel vliegt weer uit elkaar, maar nu met het goede venster boven.

door Bas den Hond

'Exposé' heet het trucje dat Apple introduceert in de nieuwe versie 10.3 van het besturingssysteem Mac OS X. Apple-gebruikers hebben daarmee weer een tijdje iets waar ze Window-gebruikers de ogen mee uit kunnen steken.

Apple-gebruikers vormen een kleine minderheid onder de computergebruikers, maar juist daarom weten ze precies waarom ze voor een Apple hebben gekozen: vanwege het besturingssysteem, dat ze logischer, gebruiksvriendelijker of gewoon eleganter vinden. Het was in 2000 een heel gewaagde stap van Apple om het besturingssysteem totaal om te gooien. Zowel het uiterlijk veranderde, als ook de onderliggende programmatuur. Dat uiterlijk bepaalt Apple, het reken- en regelwerk op de achtergrond wordt voortaan verricht door programma's die gratis op internet verkrijgbaar zijn en die worden onderhouden door duizenden kundige vrijwilligers, op dezelfde manier als ook Linux, een andere concurrent van Windows, dat doet.

Die stap had voor- en nadelen. Het nieuwe systeem was bij het verplaatsen van bestanden en het openen van nieuwe programma's merkbaar trager. En een aantal handigheidjes waar Mac-gebruikers mee verwend waren (mappen die vanzelf opensprongen als je de muis er lang op hield, bestands-icoontjes in je vensters kunnen 'merken' met een kleurtje) deden het niet meer.

Maar het was een zegen hoe stabiel de computer ermee werd: herstarten werd een bijzondere gebeurtenis. Juist daarom, zegt Apple slim, was de nieuwe venster-verzamelfunctie Exposé zo broodnodig: Apple-gebruikers deinzen er niet meer voor terug om tientallen programma's tegelijk open te laten staan.

Inmiddels is OSX drie 'subversies' verder, en zijn bijna alle nadelen verdwenen. Na de installatie (van drie cd's, het duurt een halfuur) blijkt Apple de onderdelen die nog merkbaar traag werkten te hebben geoptimaliseerd. Ook het kleurtjesgeven mag weer.

Er zijn ook serieuzere functies bij gekomen. Het gratis meegeleverde programma Mail is nog beter geworden in het herkennen van ongewenste reclame. Eigenaars van een draagbare computer hoeven minder bang te zijn dat hij gestolen wordt, de thuismap waarin je de gegevens bewaart, kan worden versleuteld.

Geen nadelen? Natuurlijk wel. Het is kennelijk onmogelijk een programma te verbouwen zonder dat er onverwachte problemen opduiken. Op sites als www.macosx.nl of MacFixit.com (Engelstalig) worden die onbarmhartig bijgehouden. Het belangrijkste huidige probleem is dat sommige losse harde schijven die met een 'FireWire' kabel aan de computer zitten, hun gegevens kunnen verliezen als die uitgezet of herstart wordt. Het was deze week nog niet duidelijk of de schuld bij de makers van die apparatuur ligt, of bij Apple, en van wie dus het verlossende 'reparatieprogramma' moet komen.

Het is verstandig om na een ingrijpende vernieuwing van een besturingssysteem te wachten tot de pioniers alle problemen hebben gevonden. Maar het ziet ernaar uit dat de Panther, na hem een maandje uit de boom te hebben gekeken, een mooi beest zal blijken.

MacOSX 10.3 Panther is gratis bij een nieuwe Mac, € 29,75 voor wie na 8 oktober een Apple kocht en voor 17 december bestelt. Anders € 149,00. Apple.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden