De Appel schenkt archief affiches

DEN HAAG (ANP) - Toneelgroep De Appel heeft maandagmiddag een grote collectie affiches, programmaboekjes en zogeheten Appelberichten geschonken aan het Haags Gemeentearchief. Dat liet het Haagse archief weten.

De schenking bestaat uit 127 verschillende affiches uit de periode 1971-2000, ontworpen door grafisch vormgever Jan Bons. Verder bevat zij programmaboekjes over de periode 1989-1999, Appelberichten 1999-2005 en twee monografieën. De artistiek leider van Toneelgroep De Appel Aus Gredanus en Henk Duits, waarnemend archivaris van de gemeente Den Haag, ondertekenden gezamenlijk de akte van schenking. Jetta Klijnsma, wethouder van cultuur en financiën heeft de collectie voor het Haags Gemeentearchief in ontvangst genomen.

Het Haagse toneelgezelschap De Appel werd in 1971 opgericht door theateregisseur Erik Vos. Het speelt zijn voorstelllingen in het Appeltheater in Scheveningen. Tussen 1971 en 2000 had de toneelgroep een bijzonder lange verbintenis met Bons. De affiches van de vormgever zijn herkenbaar door de kleurrijke opzet. Het logo met de woorden De Appel is altijd duidelijk herkenbaar.

Bart Boumans

De schenking van de affiches aan het Haags Gemeentearchief is tot stand gekomen dankzij de inspanningen van Bart Boumans, verzamelaar van Nederlandse culturele affiches. Hij heeft de bewaard gebleven affiches uitgezocht en kort beschreven. Vervolgens heeft hij ervoor gezorgd dat er van de verschillende affiches en van ieder formaat, minstens twee exemplaren apart zijn gehouden voor het archief.

Het Haags Gemeentearchief werkt aan de culturele identiteit van Den Haag door zoveel mogelijke cultureel historische informatie over de hofstad te verwerven en te beheren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden