De aparte stichting en het oergevoel van Huntelaar

In alle vroegte reed de Nederlandse voetbalinternational Klaas-Jan Huntelaar afgelopen zondagochtend met zijn vader West-Graftdijk binnen, een dorpje in het Noord-Hollandse polderland tussen Alkmaar en Zaandam. Hij had namens zijn stichting een cheque bij zich voor de lokale amateurclub.

Vooraf had Huntelaar gevraagd of de festiviteiten iets konden worden vervroegd. Dezelfde dag nog zou hij, niet geselecteerd voor de oefentrip van Oranje door Azië, met vakantie gaan. Vroeger dan half elf zou moeilijk worden, hadden ze bij SV Graftdijk gezegd: dat tijdstip was al lang en breed in dorp en omgeving rondgebazuind. Dan komen wij wat vroeger om mee te helpen, besloten de Huntelaars - wordt het in elk geval niet later. Ze waren er om negen uur en ze hielpen mee, de tweede spits van Nederland en zijn vader: podiumpje opzetten, reclamedoeken ophangen, kantine in gereedheid brengen, koffie zetten.

Zo is het me verteld door een collega van het Noordhollands Dagblad, en zoiets moet je niet doodchecken. Verhaal en beeld zijn precies goed, in al hun naakte aardsheid.

Klaas-Jan Huntelaar heeft sinds een jaar een stichting. Zoals menig welgestelde (ex-)voetballer, en toch anders. De meesten zetten zich met hun zogeheten foundations in voor de sociaal dan wel fysiek beknelde medemens(jes). Een greep: Ruud van Nistelrooij laat kindertehuizen in ontwikkelingslanden bouwen, Edwin van der Sar wil goeddoen voor mensen met een hersenbeschadiging, Dirk Kuijt voor gehandicapte sporters en al langer laten Johan Cruijff en Clarence Seedorf speelveldjes voor kansarme jeugd aanleggen.

Huntelaar steunt amateurvoetbalclubs. Die kunnen een voorstel voor een project van maximaal 25.000 euro indienen. Daarop kan digitaal worden gestemd en aan de winnaar schenkt Huntelaar driekwart van het bedrag. Een plan met een ecologisch tintje heeft een streepje voor. De voetballer zegt op zijn website dat hij altijd in de natuur geïnteresseerd is geweest, en wie hem een beetje heeft gevolgd, weet dat dat in zijn geval niet zomaar wat verantwoorde retoriek is. Graftdijk gaat zijn kantine en kleedkamers duurzamer verbouwen - met nieuwe cv-ketels en kozijnen kan het clubhuis, sociale ontmoetingsplaats van het dorp, naar moderne milieueisen worden ingericht.

Maar de basis ligt, voor het juiste evenwicht, in het oergevoel van elke voetballer: de herinnering aan de jeugdjaren. Hele dagen op en rond het veld, je eigen wedstrijdje, hopelijk nog een tweede in een team dat een speler te kort komt, en verder spelen met vriendjes, kijken naar al die andere wedstrijden, en zo in alles al leren dat je het samen moet doen. Klaas-Jan Huntelaar gelooft in de kracht van de amateursportclub in de samenleving, is een jaar of twintig later de eerste zin van het paragraafje 'Visie' op zijn website.

De stichting van Huntelaar, die door zijn vader wordt beheerd, kiest een keer per kwartaal een project. Na clubs uit het oosten, hun streek, was Graftdijk de eerste winnaar uit het westen. Daar waren de Huntelaars trots op: zo werd het meer dan iets van de Achterhoek - ook zo'n onweerstaanbaar detail. Een ander is dat Huntelaar de vier keer 18.750 euro per jaar voorlopig goeddeels uit eigen zak betaalt, omdat de boel qua sponsorwerving en dergelijke nog van de grond moet komen.

Het is jammer dat ook Huntelaar zijn stichting een foundation noemt, maar dat is het enige minpuntje dat ik zou kunnen verzinnen. In de zekerheid dat al veel voor minder bedeelden wordt gedaan, dat natuurlijk wel, heeft hij het aangedurfd om buiten het sentiment te blijven. Aangedurfd, ja, in dit tijdsgewricht van openlijke liefdadigheid en snel opgewekte tranen is daar naast de eigenzinnigheid die we al van hem kenden, ook durf voor nodig.

Ik heb nooit geloofd in de verhalen dat Huntelaar vorig jaar met niet meer dan het chagrijn van de reserve het EK zou hebben verziekt. Wie zich om negen uur op een zondagochtend in West-Graftdijk meldt, is een goeie vent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden