De AOW-plannen leveren altijd een gewenst resultaat

door Wybo Algra

Het nieuwe kabinet heeft ingewikkelde plannen met de AOW. Maar, een pluspunt, ze kunnen eigenlijk niet verkeerd uitpakken.

Wat weegt zwaarder, 125 euro in de knip of meer tijd voor hobby’s, de kleinkinderen en lange vakanties? Daar komen de AOW-plannen van het nieuwe kabinet op neer: eerder stoppen met werken kan gepensioneerde huishoudens – in een heel verre toekomst – 1500 euro per jaar gaan kosten, de rest van hun leven. Zodoende gaan ze helpen de AOW op peil te houden voor ouderen met minder geld.

Er valt veel af te dingen op het AOW-plan, en dat is ook al gedaan. Hoogleraren Lans Bovenberg en Paul de Beer spraken eerder deze week in deze krant van een wel heel ingewikkelde regeling.

Dat deed gisteren ook het Centraal Planbureau (CPB), dat zich vooral druk maakt over de problemen die het AOW-plan met zich meebrengt voor de fiscus. Zo rekent die nu louter met jaarinkomens, terwijl de hoogte van de nieuwe heffing straks afhangt van hoeveel maanden eerder wordt gestopt met werken. Dat betekent allerlei verschillende belastingtarieven voor 65-plussers.

De regeling is niet voor niets zo ingewikkeld. Het woord ’compromis’ straalt er met vette letters van af, en dan komen er vast nog de nodige aanpassingen. Het kabinet zal iets moeten regelen voor zelfstandig ondernemers, en iets wíllen regelen voor zware beroepen die geen mens tot zijn 65-ste kan uitoefenen. Simpeler zal het er allemaal niet van worden.

Het kabinet neemt bovendien lang de tijd voor de invoering: dertig jaar, vanaf 2011. In dat eerste jaar bedraagt de heffing 0,6 procent over het aanvullende pensioen – voor zover dat meer bedraagt dan 18.000 euro, en alleen voor mensen die dan pas 65 zijn geworden. Bij een aanvullend pensioen van 30.000 euro komt dat neer op zeven tientjes per jaar: voor velen vast nog geen al te hoge drempel, afgezet tegen de geneugten van eerder stoppen.

Die 0,6 procent wordt stapsgewijs verhoogd naar 17,9 procent in 2040. Uiteindelijk, denkt het CPB, leveren gepensioneerde huishoudens met een aanvullend pensioen boven de 18.000 euro gemiddeld 1500 euro per jaar in door eerder te stoppen. Maar in 2040, ettelijke kabinetten en kabinetsmaatregelen verder, is dat effect nog lang niet volledig bereikt. Hoe de arbeidsmarkt er dan voor staat, daar valt geen zinnig woord over te zeggen. Vooral de lange aanloop geeft het compromis een hoog symbolisch gehalte.

Maar met de beslissing om rijkere ouderen te laten meebetalen aan de AOW – een vurige wens van coalitiepartner PvdA – zet het nieuwe kabinet toch echt een principiële stap. En eigenlijk kán die niet verkeerd uitpakken. Blijven ouderen aan het werk, dan levert dat welkome extra arbeidskracht op. Geven ze er eerder de brui aan, dan gaan ze de AOW-kas op den duur flink spekken.

Twee heel verschillende uitkomsten, maar allebei goed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden