De AOW komt later, net als de dood

Wie om zich heen kijkt, weet het allang: Nederland vergrijst, we worden steeds ouder. Het CBS bevestigt vandaag die trend met harde cijfers: Nederlanders leven gemiddeld vijf jaar langer dan 60 jaar geleden. We worden gemiddeld bijna 85, met steeds meer uitschieters tot boven de 100.

Iemand die volgens de nieuwe normen op z'n 67ste stopt met werken, geniet gemiddeld dus langer van zijn AOW dan een 65-jarige van zestig jaar geleden. Toen in 1956 de Algemene Ouderdomswet werd ingevoerd, leefden de mensen die daar gebruik van maakten gemiddeld nog bijna vijftien jaar. Ze konden hopen 80 te worden, dat wil zeggen: mannen bleven gemiddeld op 78 steken, vrouwen haalden die gemiddelde 80 net niet.

Inmiddels (meetmoment 2015) is de levensverwachting voor 65-jarigen toegenomen tot 19,7 jaar en is een gemiddelde leeftijd van 85 haalbaar. "We moeten langer doorwerken, maar we leven ook veel langer met die AOW", aldus hoogleraar Jan Latten, hoofddemograaf bij het CBS.

Vrouwen leven nog steeds wat langer dan mannen - gemiddeld nog 20,9 jaar tegen 18,2 jaar voor mannen - maar die levensverwachtingen trekken langzaam naar elkaar toe, voorspelt het CBS. Dat zit hem in de leefstijl, die bij mannen aanvankelijk ongezonder was. Vooral roken is van invloed. Vrouwen zijn gemiddeld later gaan roken dan mannen, dat heeft dan ook een na-ijleffect of de gezondheid van de groep.

Met die stijging van de levensverwachting is ook de kans om 100 te worden flink groter geworden. "In de jaren vijftig haalden vier op de duizend mannen hun honderdste verjaardag, en twaalf van de duizend vrouwen", aldus Latten. "Van de mannen die nu 65 zijn, zullen er dertig van de duizend hun honderdste verjaardag vieren en zestig van de duizend vrouwen. Zij zijn duidelijk de kampioenen van het langer leven."

Het CBS verwacht dat de levensverwachting van 65-jarigen nog verder zal toenemen, tot 25 jaar in 2060. Dan ligt de gemiddelde leeftijd dus op 90 jaar.

Daarbij houdt het CBS wel ruime marges in acht, omdat niet alles valt te voorspellen, zoals medisch-technologische doorbraken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden