De Antillen komen zonder vers fruit en groente te zitten

 De achterkant van de drijvende markt in de haven van Curacao. Door de blokkade van Venezuela arriveren er geen schepen meer met groente en fruit .  Beeld ANP
De achterkant van de drijvende markt in de haven van Curacao. Door de blokkade van Venezuela arriveren er geen schepen meer met groente en fruit .Beeld ANP

Handelaars uit Venezuela zetten al vele jaren hun producten af op Curaçao, Bonaire en Aruba. Door de schaarste zijn hun levensmiddelen echter smokkelwaar geworden.

Edwin Koopman

Venezuela heeft een driedaagse blokkade van Aruba, Bonaire en Curaçao met nog eens drie dagen verlengd. Lucht- en vaarverbindingen die weer hersteld hadden moeten worden, blijven nu tot vrijdag dicht.

Volgens vicepresident Tareck El Aissami is de blokkade nodig om een einde te maken aan 'de maffia's die onze goederen stelen en onbestraft strategische materialen weg smokkelen.' Richting de autoriteiten van de eilanden sneerde El Aissami 'dat er een einde moet komen aan de inactiviteit die de straffeloosheid aanmoedigt.'

Benzine

De directe aanleiding van de maatregel is niet duidelijk, maar feit is dat Venezuela momenteel kampt met een ernstig gebrek aan van alles en nog wat. Na 18 jaar revolutie is de economie volledig vastgelopen. De inflatie is gestegen naar ruim 100 procent per maand - de hoogste ter wereld, benzine is schaars en levensmiddelen zijn onbetaalbaar geworden.

Volgens artsen sterven maandelijks tientallen kinderen aan de gevolgen van ondervoeding. Voor de oorzaak van de ellende wijst de regering naar speculatie en sabotage door het bedrijfsleven, de sanctiemaatregelen van de Amerikaanse regering, en de smokkel naar het buitenland.

De tekst loopt door onder de foto.

President Maduro (met snor) tijdens een vergadering vorige week van de Venezolaanse ministerraad. Beeld EPA
President Maduro (met snor) tijdens een vergadering vorige week van de Venezolaanse ministerraad.Beeld EPA

Met dat laatste heeft de regering van president Nicolás Maduro wel degelijk een punt. Nu gaan drugs, wapens en geld al sinds mensenheugenis op en neer tussen Venezuela en de eilanden, maar door de economische crisis in Venezuela is het assortiment flink uitgebreid. Staatssubsidies op tientallen producten - bedoeld om de inflatie te compenseren - hebben zelfs de smokkel van spaghetti, tandpasta of babymelk tot een gouden handel gemaakt. Gesubsidieerd en spotgoedkoop meel, bonen en bakolie zijn in Venezuela nauwelijks te krijgen en duiken vervolgens op bij de kruidenier in buurlanden.

Jerrycans

Extreem winstgevend is brandstof, die op de eilanden tachtig tot honderd keer zo duur is dan in Venezuela. Afgelopen zomer sloeg de Arubaanse politie alarm omdat zij dagelijks tussen vijf en tien bootjes op en neer naar Venezuela zag varen met jerrycans benzine en diesel aan boord.

Daarbij komt volgens Venezuela de smokkel van koper. De door Maduro gefinancierde zender Telesur toonde hoe de economische malaise in Venezolaanse kustdorpen heeft geleid tot de roof van elektriciteitskabels voor smokkel naar de overkant.

De smokkelwaar, waaronder ook drugs, gaat overigens niet altijd ongemerkt langs de autoriteiten. Politie en militairen die de kust, de vliegvelden en de doorgaande routes controleren strijken volgens lokale bewoners veel steekpenningen op om de spullen door te laten.

Vers fruit

Of de smokkelaars zich iets van het vlieg- en vaarverbod aantrekken is de vraag, maar voor de reguliere handel is het een ramp. De drie eilanden liggen vlak voor de Venezolaanse kust en zijn van het land afhankelijk voor de aanvoer van vers groente en fruit.

"Het eenzijdig sluiten van de grens heeft erg negatieve gevolgen", zei de Arubaanse premier Evelyne Wever-Croes. De Nederlandse regering reageerde afgelopen weekeinde onderkoeld door te melden dat de blokkade "niet past bij het streven naar goede buurlandrelaties.".

De Venezolaanse vicepresident El Aissami waarschuwde dat de grenzen pas weer open gaan zodra er overleg is geweest 'op hoog niveau met de autoriteiten van die eilanden.' Als hij bij dat overleg de handel in levensmiddelen op de agenda wil als onderdeel van het smokkelprobleem, kan dat nog lastig uitpakken voor de eilanden.

Met buurland Colombia, smokkelbestemming nummer één vanuit Venezuela, bleef de grens een keer meer dan een jaar dicht. Colombia kon dit compenseren met aanvoer van goederen uit het eigen achterland. De Benedenwindse eilanden hebben die optie niet.

De crisis met Venezuela wordt op Curaçao bezworen door premier Eugene Rhuggenaath. Een portret van deze kersverse leider: De 'Kennedy van Curaçao' moet voor rust gaan zorgen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden