De angst voor homo's is een Westers exportproduct

Kranten in Uganda over de antihomowet.Beeld AFP

Homofobie is van oorsprong niet Afrikaans, het is geïmporteerd door Amerikaanse evangelicalen. Die mening is de Oegandese homoactivist Frank Mugisha toegedaan. Hij wijst de beschuldigende vinger vooral naar Scott Lively, auteur van onder meer het boek 'Seven steps to recruit-proof your child'. Volgens de evangelicaal is dat een gids voor ouders om hun kinderen tegen homoseksualiteit te beschermen.

Maandag werd in Oeganda een draconische antihomowet van kracht. Maar het voorstel was al in 2009 ingediend, kort na een driedaagse conferentie in de hoofdstad Kampala, georganiseerd door een Amerikaans evangelicaal trio, onder wie Lively. Hij zei op de bijeenkomst: "Homoseksualiteit legaliseren is hetzelfde als goedkeuren dat kinderen worden gemolesteerd of mensen seks hebben met dieren".

In het publiek waren geestelijken, onderwijzers en parlementariërs, onder wie David Bahati die de wet indiende. Het Centrum voor Constitutionele Rechten in de VS heeft vorig jaar, namens de groep Seksuele minderheden Oeganda een rechtszaak tegen Lively aangespannen voor het ophitsen tot homohaat.

Behoudend Afrika
"De Oegandese maatschappij is veel vijandiger geworden jegens homo's dan vóór er sprake was van de wet", aldus Mugisha. "In de laatste drie maanden hebben we meer dan dertig meldingen van mondelinge en fysieke aanvallen op homo's gehad. Veel Oegandezen dachten dat de wet al van kracht was."

De boodschap van conservatieve Amerikaanse evangelicalen slaat vaak aan in veelal uiterst behoudend Afrika. In Nigeria, waar ook ultrastrenge antihomowetgeving bestaat, treden lokale evangelicalen in de voetsporen van Amerikaanse collega's. Niet alleen bouwen ze overal megakerken die zondags voor files zorgen, maar ze dragen dezelfde conservatieve boodschap uit als hun Amerikaanse leermeesters. En ze gaan er ook mee de boer op in andere Afrikaanse landen.

In die landen is de houding onder de bevolking tegenover homoseksualiteit gespleten. De oudere generatie die aan de macht is, kan zich vaak vinden in de antihomoboodschap van Amerikaanse evangelicalen. Bij de jongere generatie, zeker bij degenen die in steden en met internet zijn opgegroeid, slaat de homohaat veel minder aan.

Belemmeren
De Amerikaanse evangelicale christenen zijn de nieuwe kolonisten, vindt de Zambiaanse dominee Kapya Kaoma. Hij ging drie jaar undercover om de banden tussen Afrikaanse antihomobewegingen en Amerikaanse evangelicalen bloot te leggen. Behalve een lijvig rapport maakte hij over zijn ervaringen de film 'God loves Uganda'. Daarin is Lively te zien die zegt: "Oeganda kan het eerste land zijn waar we ze kunnen tegenhouden. Mits er een politiek wordt ingevoerd die homoseksualiteit belemmert."

Volgens Kaoma werd Oeganda een belangrijke reisbestemming voor Amerikaanse evangelicalen na de val, in 1979, van dictator Idi Amin. Onder zijn wrede bewind werd een half miljoen mensen vermoor, vooral christenen. De Amerikanen wilden de christelijke gemeenschap een hart onder de riem steken en tegelijkertijd voorkomen dat de Russen er een voet tussen de deur zouden krijgen. "De evangelicalen geloven echt in wat ze zeggen. Dat mag, maar het moet niet de basis worden voor een politiek in een land. Wij veroordelen toch ook islamitische fundamentalisten die dat proberen te doen", zei Kaoma tegenover de Zuid-Afrikaanse publicatie Daily Maverick. "Ik vrees dat de invloed van Amerikaanse evangelicalen blijft groeien tot christenen in Afrika zelf thema's gaan afbakenen volgens hun eigen perspectief en niet dat van Westerlingen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden