De andere Ira's

Afgelopen zondag deden ze weer van zich spreken, de Ira-terroristen die het niet eens zijn met de deelname van het Ierse republikeinse leger aan het vredesproces in Noord-Ierland. Onder de naam Continuity Ira bliezen ze een hotel op. Er waren geen slachtoffers, dat is het handelsmerk van de 'doorvechtende Ira'. De splintergroep is de enige aan republikeinse zijde die geen wapenstilstand heeft afgekondigd. Andere, als het Iers nationaal bevrijdingsleger (Inla) en de Real Ira, hebben dat wel gedaan.

De laatste, de 'ware Ira', deed dat vorig jaar zomer, na de bloedige aanslag in Omagh waarbij 29 mensen om het leven kwamen. Het Ierse republikeinse leger zelf, politiek vertegenwoordigd door Sinn Fein, legde in juli 1998 de wapens neer.

Volgens veiligheidsmensen lopen de diverse splintergroepen in elkaar over, en gaat het in totaal om zo'n honderd dissidente Ira-terroristen. Zij hebben geen vrede met het Goede Vrijdag-akkoord dat Sinn Fein in '98 met de unionisten, de protestanten, heeft gesloten. De afvalligen gruwen van het idee dat Sinn Fein de macht deelt met de unionisten van David Trimble terwijl de Britse vlag nog over de provincie waait.

Continuity Ira zou zijn oorsprong vinden in de Republikeinse Sinn Fein, die zich in '86 afsplitste van Adams club. De groep komt in actie op het moment dat ze de Ira-vertegenwoordigers politiek zoveel mogelijk schade kunnen berokkenen. Zo was er een aanslag in 1997, een dag nadat Sinn Fein deelnam aan vredesonderhandelingen. En een jaar later, toen het vredesproces dreigde te mislukken, waren er bomaanslagen in Enniskillen, Moira en Portadown.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden