Abigail Van Buren rond 1958 Beeld Getty Images
Abigail Van Buren rond 1958Beeld Getty Images

Déjà vu

De Amerikaanse Mona waarschuwde voor mannen met snorren, én voor die zonder

Vaak vergden antwoorden inlevingsvermogen, maar bij vragen over familieruzies kon de schrijfster van de Amerikaanse probleemrubriek ‘Dear Abby’ putten uit eigen ervaring. Jarenlang was Pauline Philips gebrouilleerd met haar tweelingzus Esther. Aanleiding voor die tweestrijd: problemen over hun probleemrubrieken.

Paul van der Steen

Loek Kessels, de Nederlandse Abby, kondigde afgelopen weekeinde haar eigen dood aan. Verdere aftakeling door darmkanker wilde ze voorkomen. Kessels werd met ‘Lieve Mona’ een begrip dankzij publicatie in één blad, Story. Philips’ ‘Dear Abby’ verscheen in de hoogtijdagen in 1400 Amerikaanse kranten en bereikte 110 miljoen lezers.

Philips startte de rubriek in 1956. Haar schrijversnaam werd Abigail van Buren, een samenraapsel van de voornaam van vrouw uit Bijbelboek 1 Samuel en de achternaam van Martin van Buren, van 1837 tot 1841 president van de Verenigde Staten. De titel van de rubriek, ‘Dear Abby’, vloeide daar automatisch uit voort.

Popo en Eppie

Philips werd op 4 juli 1918 geboren als Pauline Esther Kaufman. Met haar net iets oudere zus Esther Pauline vormde ze een eeneiige tweeling. ‘Popo’ en ‘Eppie’ werden ze door vrijwel iedereen genoemd. Ze waren de jongste van vier dochters van Russisch-joodse immigranten. Vader Kaufman runde vanaf een zeker moment een bioscoop in hun woonplaats Sioux City, Iowa.

De zaal bood niet alleen ruimte aan filmvertoningen maar ook aan optredens van vaudeville-artiesten. De tweelingzussen stonden eveneens op de planken. Ze wisten het publiek op diverse manieren te entertainen, onder meer met vioolspel en liedjes van the Andrew Sisters in het Jiddisch.

Pauline en Esther waren onafscheidelijk in hun jonge jaren. Ze droegen vaak dezelfde kleding, schreven samen een rubriek in de schoolkrant, namen soms samen één jongen mee uit en vierden op hun 22ste gezamenlijk hun bruiloft (wel met twee verschillende mannen).

Rivaliteit

Na die huwelijken ontstond stilaan meer rivaliteit. Met name Esther wilde minder als twee-eenheid en meer als individu door het leven gaan. Ze rook haar kans, toen de Chicago Sun-Times in 1955 een nieuwe auteur zocht voor de probleemrubriek die onder de schuilnaam Ann Landers verscheen. De oorspronkelijke schrijfster was overleden. Esther kwam als beste uit de bus van alle sollicitanten.

Bij het schrijven van de eerste afleveringen kreeg ze soms hulp van haar tweelingzus, maar dat werd later door de krant verboden. Pauline had echter de smaak te pakken en startte korte tijd later met ‘Dear Abby’ in de San Francisco Chronicle.

Ook de Ann Landers-column had dankzij verspreiding via krantensyndicaten niet over populariteit te klagen, maar het succes van ‘Dear Abby’ was nog groter. Ze spraken elkaar daarna jaren niet. Later legden de zussen het bij.

Snedig

Pauline was meestal niet van de lange verhalen. Ze antwoordde vaak met de snedigheid die ze in het theater had geleerd. Vraag: “Ik ben negentien jaar oud en niet erg ervaren, maar mijn moeder zegt dat ik moet oppassen voor mannen met snorren. Klopt dat?” Abby’s antwoord: “Ja, en pas ook op voor mannen zonder.” Vraag: “Ik zou graag mijn familiestamboom uitzoeken, maar kan daar geen grote sommen geld aan uitgeven. Heb je suggesties?” Abby’s antwoord: “Ja. Stel je kandidaat voor een publiek ambt.”

Net als haar zus nam Pauline soms progressieve standpunten in of schoof ze stilaan op in die richting (pro-abortus, seks voor het huwelijk, homohuwelijk). Tegelijkertijd bleven ze kinderen van het Midden-Westen die traditionele waarden niet zomaar overboord kieperden.

Dochter Jeanne hielp Pauline vanaf 1987 met de rubriek. Net als De Nederlandse ‘Mona’ kende de originele ‘Abby’ een vervelend levenseinde. In 2000 werd bekend dat Pauline Philips aan Alzheimer leed. Jeanne nam de rubriek nu volledig over. Dertien jaar later overleed haar moeder Pauline, 94 jaar oud.

Paul van der Steen bekijkt wekelijks het nieuws door een historische bril.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden