De Amerikaanse burger blijft almaar boos

Lieve Tascha,

In het herentoilet van de Silverspot Cinema in Florida kwam ik de Amerikaanse variant van de boze, blanke burger tegen. De rage-aholic, zoals ze hem daar noemen. Mama en ik waren naar de film 'The Big Short' over de bankencrisis van 2008 gegaan en dat docudrama had de man die in het toilet naast me stond nogal aangegrepen. Hij begon spontaan te vertellen wat hem zelf in die rampzalige tijd was overkomen (Amerikanen scheppen graag op over hun rijkdom maar durven ook openlijk over hun tegenspoed te praten). Driehonderdduizend dollar had hij op de beurs verloren. Hij was boos op de banken, op Wall Street en op de politici die hun hand bij sponsors als Goldman Sachs en Morgan Stanley ophielden.

Op wie hij bij de presidentsverkiezingen ging stemmen, wist de boze man nog niet. Maar zijn hart ging uit naar Donald Trump, de vastgoedmagnaat die zo veel geld had dat hij niet bij Wall Street hoefde aan te kloppen. Met het gevestigde establishment had de bezoeker van The Big Short het in elk geval helemaal gehad.

Dat de Amerikanen zo boos zijn, verraste me eigenlijk een beetje. Vier jaar geleden waren we ook in Florida en toen was de crisis duidelijk zichtbaar. Met onze huurauto reden mama en ik door de buitenwijken van Fort Myers, waar huis na huis was dichtgetimmerd - vaak met het bordje ING Direct voor de tuindeur, want die Nederlandse bank had nogal wat in vastgoed geïnvesteerd. Je kon de campers zien waarin de mensen die hun hypotheek niet meer konden aflossen nu woonden.

Vergeleken met toen vond ik steden als Fort Myers een welvarende indruk maken. Obama heeft op grote schaal schoolgebouwen opgeknapt, bruggen gebouwd en wegen aangelegd. De werkloosheid is in de VS nu lager dan bij ons. Maar psychologisch heeft de crisis enorme littekens veroorzaakt. En het zou me niets verbazen als zich dat bij de presidentsverkiezingen gaat wreken.

Vorige week schreef je over de boosheid die jij in Nederland bent tegengekomen: moslimjongetjes die overal een zionistisch complot in zien, blanke leerlingen die vinden dat tegenstanders van Zwarte Piet maar naar hun eigen land moeten oprotten. 'Ik weet niet of het interessant is om na te denken over de vraag waarom ze zo boos zijn op elkaar. Volgens mij moeten we ons vooral buigen over manieren om het op te lossen', voeg je daaraan toe.

Het klinkt naar Karl Marx die zei dat de filosofen de wereld verschillend hebben geïnterpreteerd maar dat het eropaan komt hem te veranderen. Ik ben het daar niet helemaal mee eens want eerst moet je toch een analyse van het probleem maken. Op reis door Amerika viel me op dat polarisatie niet alleen een sociaal-cultureel fenomeen is (moslims versus joden, blanken tegen zwarten) maar vooral ook een sociaal-economische achtergrond heeft.

Als de man in de Silverspot Cinema zijn geld niet was kwijtgeraakt, was hij nu misschien geen rage-aholic geweest. Wat heeft de crisis hier bijgedragen tot de polarisatie, denk je?

Vader Max en dochter Natascha van Weezel, beiden journalist, schrijven elkaar wekelijks over wat hen bezighoudt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden