De Amerikaanse biblebelt is dol op Trump - ondanks alles

Trump maandag in Dallas. Beeld afp
Trump maandag in Dallas.Beeld afp

Hij is grof in de mond, is bezig aan zijn derde huwelijk, steunde jarenlang progressieve politici en spreekt nauwelijks over God. Toch is de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump favoriet onder blanke evangelicale christenen in de VS. Kerkleiders begrijpen er niets van.

Robin de Wever

"Ik hou van hen, zij houden van mij. (...) Waarom ze van me houden? Dat moet je aan hen vragen. Maar dát ze van me houden, dat is duidelijk." Donald Trump had gelijk, toen hij vorige maand in bij een verkiezingsbijeenkomst in Alabama constateerde dat kiezers in de Amerikaanse biblebelt warm voor hem lopen.

Het peilbureau van CNN bevestigde vorige week wat andere bureau's eerder al schetsten: dat Donald Trump dankt zijn huidige koppositie onder Republikeinse presidentskandidaten voor een belangrijk deel aan blanke evangelicalen. Aan de Amerikanen die God prijzen met hun handen in de lucht en die de Bijbel zien als een handboek voor het dagelijks leven. Kiezers die doorgaans weinig op hebben met alles wat riekt naar homo-emancipatie en abortus.

Zo'n 32 procent van hen ziet het liefste Trump in het Witte Huis, becijferde CNN. De Washington Post en ABC News trekken deze week vergelijkbare conclusies. Volgens hen staat ruim de helft van de blanke evangelicalen - 54 procent - achter Trumps standpunten over immigratie ('Mexicanen zijn drugs dealers en verkrachters'). 62 procent vindt hem geschikt als president en 50 procent noemt hem eerlijk en betrouwbaar.

Een klein wonder. Want Trump is zo'n beetje alles wat zij doorgaans verafschuwen. Andere Republikeinse kandidaten doen hun uiterste best om aan het evangelicale ideaalbeeld te voldoen: dat van de trouwe kerkganger, die een 'persoonlijke relatie met God heeft' en precies kan aanwijzen op welk moment in zijn leven hij zich overgaf aan de Heer. Dat van de gelukkige getrouwde 'family man' die niet bang is om met orthodoxe uitspraken progressieven tegen zich in het harnas te jagen. De felle voorstander van abortus, de criticus van alles wat neerkomt op homo-emancipatie.

'God komt er niet aan te pas'
Trump doet geen moeite. Vergeving vragen voor zonden? Nog nooit gedaan, zei hij laatst droogjes in een interview. "Als ik iets fout doe, dan probeer ik het gewoon goed te maken. Daar komt God niet aan te pas." Toen hij in een interview vertelde over hoe hij regelmatig ter kerke gaat, viel hij direct door de mand. Trump is geen actief lid, liet 'zijn' kerk weten.

Zijn favoriete boek is de Bijbel, dat wel. Op zijn toplijst plaatst hij het boek zelfs één plaats hoger dan zijn eigen 'The Art of the Deal'. Maar zijn favoriete bijbelvers, dat wilde hij niet geven, zei hij in een interview voor tv-zender Bloomberg. "Dat is heel persoonlijk. (...) Ik wil niet ingaan op de details." Het avondmaal, daar is hij ook positief over. "Ik voel me gezuiverd, als ik mijn wijntje en mijn crackertje neem."

In 2000 sprak hij zich al uit voor het recht op abortus - een gruwel in evangelicale ogen. En verzet tegen het homohuwelijk is onnodig, stelde hij laatst. Het Hooggerechtshof heeft gesproken: homo's mogen trouwen en daarmee uit.

Vuurwerk in debat Republikeinse kandidaten

Vanavond zullen de andere Republikeinse presidentskandidaten Donald Trump fel aanpakken tijdens het tweede verkiezingsdebat, dat CNN op Amerikaanse prime-time uitzendt (live te volgen via cnn.com). Bij het eerste debat deden kandidaten nog hun best Trump te negeren, in de hoop dat hij zichzelf in diskrediet zou brengen. Maar hij werd, met al zijn anti-immigratieretoriek, alleen maar sterker. Vooral kandidaten Jeb Bush (oud-gouverneur van Florida en broer/zoon van..) en gepensioneerd neurochirurg Ben Carson zullen op hun hoede zijn voor Trump. Onder de elf kandidaten is één nieuweling, tevens de enige vrouwelijke kandidaat: oud-Hewlett-Packard-topvrouw Carly Fiorina. Het debat vindt plaats in de Reagan Presidential Library in Simi Valley, California.

Vanwaar dan toch dat evangelicale enthousiasme?

Evangelicals scharen zich achter Trump om dezelfde redenen als andere conservatieven, stelt de conservatieve tv-predikant Robert Jeffress op de website van Fox News. Een stem voor Trump is volgens hem een stem tegen de status quo.

Jeffress: "Veel christenen (en niet-christenen) vinden dat ons land de afgelopen zeven jaar onder president Obama's in een neerwaartse spiraal heeft gezeten. Sommigen geloven dat de verkiezingen volgend jaar een mogelijkheid zijn om die trend te buigen. En ze geloven dat de andere kandidaten niet capabel zijn om de status quo te veranderen. Ze zien Trump als de enige kandidaat met de juiste leiderschapskwaliteiten, de enige die ons kan bevrijden van deze ellende."

Evangelicals zijn dol op Trumps duidelijke taal, meent presentator David Brody van tv-zender Christian Broadcasting Network. "Ze voelen zich met hem verwant. Ze krijgen zelf felle kritiek als ze duidelijk uitkomen voor hun geloof. Op die vreemde manier zitten ze in hetzelfde schuitje."

'We willen knokken, en deze kerel ook'
Ze beseffen volgens directeur Oran P. Smith van de conservatieve lobbygroep Palmetto Family Council heus dat Trump heel anders in het leven staat dan zij. Maar vooralsnog trekken ze zich daar volgens hem niets van aan. "Als je mensen de waarheid over Trump wil vertellen, is het net alsof ze hun vingers in hun oren doen en 'la, la, la' roepen", zegt Smith in dagblad Boston Globe. "De gedachte is: ga ons nu niet lastigvallen met feiten. Ik sta klaar om te knokken en deze kerel ook. Laten we achter hem gaan staan en terugvechten."

Of die verwantschap zo sterk is dat evangelicals uiteindelijk ook op Trump zullen stemmen, is de vraag. Predikanten lijken in ieder geval ernstige bedenkingen te hebben. Bij een peiling onder voorgangers die het Christian World Magazine in juli uitvoerde, eindigde Trump als laatste. Op de eerste plaats stond Marco Rubio, een conservatieve baptist. Iemand die veel meer lijkt op het plaatje dat evangelicals doorgaans het liefste zien.

De peilingen zouden er wel eens helemaal naast kunnen zitten, zegt ideoloog Russell Moore van de Southern Baptist Convention, het grootste Amerikaanse evangelical-kerkgenootschap. Op radiozender NPR sprak hij het vermoeden uit dat de meeste mensen die zich bij een peiling 'evangelical' noemen, geen trouwe kerkgangers zijn. Trump zou dan vooral populair zijn bij 'culturele' evangelicals, niet bij de 'religieuze' evangelicals.

Vleesgeworden bumpersticker
"Trump is een veelvuldige vreemdganger die er geen spijt van heeft dat hij twee echtgenotes heeft verlaten voor andere vrouwen", zegt Moore. "Dat is niet iemand die de waarden uitdraagt die evangelicals in dit land belangrijk vinden."

Hij noemt Trump 'een vleesgeworden bumpersticker'. "Steun voor Donald Trump is een manier om je boosheid jegens de status quo laten blijken. En veel mensen zijn boos op de status quo. Maar dat betekent volgens mij niet dat ze Trump ook in het Witte Huis willen. Dat ze die levende bumpersticker toegang willen geven tot Amerika's kernwapens."

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden