De American dream stopt hier

grens Hier moet-ie komen, de verkiezingsbelofte van Donald Trump. Fotograaf John Moore bracht de ruim 3000 kilometer lange grens tussen Mexico en de Verenigde Staten over de volle lengte in beeld.

De grens tussen Amerika en Mexico is veel meer dan een lijn op de kaart of door het landschap. Tientallen kilometers ten noorden ervan, op een snelweg in Texas, kun je zomaar een controlepost van de grenspolitie tegenkomen, zo groot als een tolplein. "Sir, bent u Amerikaans staatsburger, en waar gaat de reis naartoe?"

En kilometers naar het zuiden kun je, ver van alle geasfalteerde wegen en gebaande paden, volle flessen water vinden. Neergelegd door activisten die hopen dat daardoor zo nu en dan een arme drommel zijn tocht door de Sonora- of de Chihuahua-woestijn overleeft en in Amerika dat gedroomde nieuwe - en illegale - bestaan kan opbouwen.

3145 kilometer lang is hij, en op veel stukken staat er een hek. Zeker bij de grote steden - tweelingplaatsen als het Mexicaanse Tijuana en San Diego in Californië, Nogales en Nogales in Arizona, Ciudad Juárez en El Paso in Texas - garanderen de hekken dat je via een officiële grensovergang de VS binnenkomt.

Door die overgangen zal Donald Trump zijn belofte om een einde te maken aan de stroom illegale migranten uit Latijns-Amerika naar de VS, nooit na kunnen komen. Want de helft van die migranten komt met een geldig werk- of toeristenvisum en gaat nooit meer weg.

De andere helft zoekt de toegang tot de VS een eind verderop, in spaarzaam of niet bewoond gebied. Steeds verder van de bewoonde wereld naarmate er meer hekken gebouwd worden - inmiddels 1050 kilometer - en er meer grenswachten worden ingezet. Daardoor is de tocht steeds gevaarlijker. Sinds 1998 is er gemiddeld een migrant per dag bij omgekomen.

Een mensendichte barrière tussen de VS en Mexico voltooien is snel beloofd als je Trump heet, maar bijna onmogelijk om uit te voeren, ontdekte zijn voorgangers. George W. Bush wilde voor 1,2 miljard dollar de barrière laten completeren, van de Golf van Mexico tot de Stille Oceaan. Maar dat was lang niet genoeg. Het woeste landschap werkt tegen. Een verdrag met Mexico verbiedt bouwen in de overstromingsvlakte van de Rio Grande. De leefgebieden van de jaguar, de grijze wolf en nog 109 andere bedreigde diersoorten mogen wettelijk niet zomaar in tweeën gehakt. In Texas is bijna al het land langs de grens van particulieren, die het niet kwijt willen. Onder zijn opvolger Barack Obama werd het project in 2010 gestopt.

Volgens Donald Trump is er nog 1600 kilometer nodig om de grens overal ondoordringbaar te maken, en is dat heus wel uitvoerbaar. Oorspronkelijk moest het een soort Berlijnse Muur worden, van betonelementen van zo'n twaalf meter hoog. Voor 8 miljard dollar moet dat te doen zijn, zei hij tijdens de campagne. Bouwbedrijven houden het op 25 miljard.

Inmiddels heeft Trump gezegd dat het hier en daar ook een hek mag worden. Voor zover bekend vindt hij nog steeds dat Mexico het hele project moet betalen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden