De alomtegenwoordigheid van de regenboogvlag

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Van profielfoto's op Facebook tot het gazon van het Witte Huis. De regenboogvlag, die symbool staat voor de acceptatie van homo's en lesbiennes, duikt overal op. Dat lijkt niet helemaal toevallig, net na het tumult rondom die andere vlag, die zou staan voor slavernij en racisme. Waar staat zijn veelkleurige opponent eigenlijk voor?

De regenboogvlag werd de afgelopen dagen gehesen op ambassades, banken, ziekenhuizen en gemeentehuizen in Amerika. Maar ook op internet laat de vlag zich overal zien. Aanleiding is de uitspraak van het Federale Hooggerechtshof van de Verenigde Staten. De maand juni is bovendien LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender) Pride Month.

In de jaren zeventig werd de regenboogvlag hét symbool voor de ontluikende LGBT beweging. De Amerikaanse kunstenaar Gilbert Baker - zelf een notoire dragqueen - ontwierp de originele regenboogvlag in 1978 in opdracht van Harvey Milk, stadsbestuurder van San Francisco. Milk was een van de eerste homoseksuele stadsbestuurders in de Verenigde Staten en zocht naar een symbool om de Gay Pride in zijn stad luister bij te zetten.

Harvey Milk Beeld Creative Commons: Daniel Nicoletta
Harvey MilkBeeld Creative Commons: Daniel Nicoletta

Roze was op
Baker koos voor de regenboogvlag, omdat die "alle kleuren, alle geslachten en alle rassen van de bevolking vertegenwoordigt". Een vlag, zo dacht hij, springt in het oog. De eerste versie had acht strepen, in de kleuren roze, rood, oranje, geel, groen, turkoois, indigo en violet. Alle acht met hun eigen betekenis. Oranje staat bijvoorbeeld voor genezing en roze vertegenwoordigt seksualiteit. Nadat Milk op 27 november 1978 vermoord werd vanwege zijn geaardheid, groeide de vlag uit tot een internationaal symbool.

Het ontwerp werd sindsdien veelvuldig overgenomen, maar bestond ondertussen nog maar uit zes kleuren. Het bedrijf dat de vlaggen maakte had de roze kleur die gebruikt werd niet op voorraad. Om uit te komen op een even aantal kleuren, werd vervolgens ook indigo weggelaten.

Witte Huis in de kleuren van de regenboogvlag Beeld EPA
Witte Huis in de kleuren van de regenboogvlagBeeld EPA

Iconisch ontwerp
Amerika was overigens niet het eerste land waar de vlag wapperde. Vijfhonderd jaar eerder gebruikten opstandige Duitse boeren de vlag tijdens de Duitse Boerenoorlog van 1524 onder leiding van theoloog Thomas Müntzen. Ironisch genoeg niet als symbool voor hun homoseksualiteit, maar van Gods heerlijkheid, eenheid en vrede. In het Bijbelboek Genesis verscheen de regenboog namelijk na de zondvloed en was een teken van het eeuwige verbond tussen God en alle levende wezens op aarde.

De vlag kan inmiddels zelfs rekenen op artistieke belangstelling. Het Museum of Modern Arts in New York schafte vorige week een exemplaar van de regenboogvlag aan. Het gezaghebbende museum zegt trots te zijn in het bezit te zijn van "een iconisch ontwerp, dat symbool staat voor een historische mijlpaal".

Ook Facebookbaas Mark Zuckerberg veranderde zijn profielfoto Beeld Facebook
Ook Facebookbaas Mark Zuckerberg veranderde zijn profielfotoBeeld Facebook
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden