Column

DE allochtoon bestaat niet

Partijvoorzitter Selcuk Ozturk (L) en lijsttrekker Tunahan Kuzu tijdens de opening van het partijbureau van de politieke beweging Denk.Beeld ANP

De partij Denk is de uiting van het allochtone ongenoegen. De stelling die sinds vorige week, sinds de hype rond de aankondiging van Sylvana Simons dat zij aan een politieke loopbaan begint, opgeld doet, wordt tot vervelens toe herhaald. We kunnen er niet omheen: de nieuwe Nederlander gaat terugpraten. Hij pikt het niet langer en weigert nog langer permanent om bewijs gevraagd te worden dat hij heus wel een goede Nederlander is.

Politiek Den Haag en de journalistiek krijgen het welgemeende advies Denk, het vehikel van de PvdA-dissidenten Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk serieus te nemen. Voor het eerst komt er bij de komende verkiezingen een lijst op allochtone basis. De PvdA, van oudsher de partij met een betekenisvolle aanhang van nieuwe Nederlanders, kan de borst natmaken.

Het zou niet ten onrechte zijn. De Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse Nederlander moet gevraagd, maar het liefst ongevraagd, bij het minste of geringste bewijzen echt wel een Nederlander te zijn. Moet je vanwege het slavernijverleden in je familie behoorlijk wat wegslikken als je Zwarte Pieten grappen en grollen ziet maken, dan ben je op voorhand al geen Nederlander. Zie je daarin reden te pleiten voor het afschaffen van Zwarte Piet, dan dien je subiet het land te verlaten.

Omgekeerde bewijslast
Ook bij de zoveelste aanslag is de bewijslast omgekeerd en dient de onschuldige zijn onschuld te bewijzen, zo niet, dan is hij schuldig vanwege het feit dat zijn familie niet al generaties in dit landje woont en hij ook wel een eng geloof zal aanhangen. En een Turkse Nederlander is pas echt een Nederlander als hij Ebru Umar een fantastische columniste vindt die niet genoeg kan schelden op het land waar ze nog altijd een vakantiehuis aanhoudt.

Allemaal plausibele redeneringen en daarmee ook plausibele stellingen, maar toch met één pertinent onjuiste vooronderstelling. Allochtonen zijn net Nederlanders. DE allochtoon bestaat niet, net als het bestaan van DE Nederlander het nieuwe sprookje van rechts is.

Hoeveel Nederlanders zijn er nu werkelijk geporteerd van de columns van Umar? Hoeveel denken er stiekem dat het vreselijke grachtengordelpraat is dat mensen moeten kunnen schelden als ze dat willen? DE Nederlander denkt, kortom, wellicht dat de vrijheid van meningsuiting absoluut is, maar DE Nederlander is een theoretisch construct.

Complete illusie
Dat er een partij zou kunnen ontstaan die zich louter en alleen baseert op het nieuwe Nederlanderschap, lijkt me een complete illusie. Nederlanders van Surinaamse afkomst zijn al te divers om van DE Surinaamse Nederlander te kunnen spreken, laat staat dat hij iets gemeen heeft met iemand van Marokkaanse of Turkse afkomst.

Simons leverde vorige week zelf al het bewijs van de onmogelijkheid van de vooronderstellingen van Denk. In een uitstekend interview in 'De Wereld Draait Door' kreeg Simons het duidelijk te kwaad met de vragen over de persbreidel van Erdogan en al helemaal met de vragen over de Armeense genocide, twee voor de aartsvaders van Denk zeer aangelegen onderwerpen.

De ergernis over het feit dat ze zich steeds maar weer moeten bewijzen is vooralsnog een krachtige reden om elkaar op te zoeken, maar uiteindelijk zal die drijfveer niet krachtig genoeg blijken te zijn.

Voor de optimisten onder ons: mensbeeld, ambities voor de samenleving en veel meer aspecten van de eigen positie in de samenleving dan etniciteit alleen, zijn uiteindelijk doorslaggevender voor politiek handelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden