De alleenstaande kinderen op de Aquarius zijn geen uitzondering

Migranten worden door de Italiaanse marine van boord gehaald van de Aquarius. Beeld AP

Onder de 629 migranten aan boord van de Aquarius - het reddingsschip dat niet welkom is in Italië en nu richting Spanje koerst - bevinden zich 123 minderjarigen die zonder ouders of andere begeleiding onderweg zijn naar Europa. 

Daar zitten zo'n elf echt jonge kinderen bij, zegt Hizkia de Jong van Artsen zonder Grenzen, een van de organisaties die hulp biedt aan boord. "Het is voor ons moeilijk te zeggen waarom zij alleen zijn."

Het is geen uitzondering dat kinderen op eigen houtje naar Europa komen. In 2015 bereikte het aantal asielaanvragen van onbegeleide minderjarigen met ruim 95.000 een piek, blijkt uit cijfers van Eurostat. Daarna daalde het aantal aanvragen aanzienlijk (naar een kleine 32.000 in 2017), maar Unicef maakt zich nog steeds zorgen over de kwetsbare positie van deze groep.

Angst

De meeste onbegeleide minderjarigen zijn 16 of 17 jaar en komen uit Afghanistan, Irak, Eritrea en sub-Saharalanden. Ze worden vooruitgestuurd, maar gaan ook op eigen initiatief. "Er zijn allerlei redenen waarom kinderen uit hun land vertrekken", zegt Majorie Kaandorp, kinderrechtendeskundige bij Unicef. "Oorlog, angst voor rekrutering, politieke vervolging, discriminatie, geen toegang tot onderwijs, geen werk, natuurrampen, uithuwelijking, meisjesbesnijdenis. Meestal is het een combinatie die kinderen hun land doet ontvluchten."

Beeld Jorris Verboon

Jongeren uit sub-Saharalanden die niet in een groep reizen en weinig onderwijs hebben gehad, lopen volgens Unicef het meeste risico om slachtoffer te worden van mensenhandel en geweld. Sommigen hebben schulden bij mensensmokkelaars en zijn kwetsbaar voor gedwongen prostitutie of gedwongen werk in de landbouw. "Veel onbegeleide minderjarigen voelen zware psychische druk om Europa te bereiken en hier een goed leven op te bouwen", zegt Kaandorp. "Maar ze bereiken Europa niet of hebben zulke zware trauma's dat ze er niet aan toekomen om hier hun leven weer op te bouwen. Als ze al een status krijgen."

Belang van het kind

Unicef maakt zich zorgen over de vreemdelingenbewaring, de juridische bijstand en het terugsturen van kinderen zonder dat goed wordt gekeken naar het belang van het kind.

De Italiaanse marine heeft gisteren twee schepen naar de Aquarius gestuurd, zodat zo'n vierhonderd vluchtelingen daarop kunnen worden overgebracht. De 229 kwetsbaarste migranten onder wie de alleenreizende kinderen blijven aan boord van de Aquarius, die koers zet naar Valencia.

Lees ook:

Onderzoeker: ‘Spaanse haven is geen logische oplossing voor vluchtelingenboot'

Het is zonneklaar dat Rome verantwoordelijk is voor het vinden van een veilige haven, stelt onderzoeker Eugenio Cusumano van de Universiteit Leiden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden