De alledaagse strijd om het bestaan met een Volvo als basis

Louise Wimmer
Regie: Cyril Mennegun. Met Corinne Masiero, Jérome Kircher. In 5 filmtheaters.

Ergens is het misgegaan in het leven van Louise Wimmer, een vrouw van tegen de vijftig: twee schoonmaakbaantjes, anonieme seks in een hotelkamer, af en toe gokken op paarden. Geen huis. Louise slaapt in haar Volvo, waarin iedere keer als ze hem opstart ook een cassette van Nina Simone gaat lopen: "Oh Sinnerman, where you're gonna run to?"

Toch houdt norse Louise de schijn op. Ze wast zich in een openbaar toilet, poetst haar tanden in benzinestations. Niemand in haar omgeving heeft door dat ze dakloos is. Iedereen is te druk met zijn eigen sores. Voor een ontmoeting met haar dochter neemt Louise een douche in het huis waar ze schoonmaakt en tut ze zich op met de make-up van haar werkgeefster, maar de dochter vliegt na tien minuten de lunchroom al weer uit; wie weet waar zij zich in bevindt.

Die alledaagse strijd om het bestaan zagen we eerder verbeeld in films als 'Rosetta' van de Dardennes, of 'La fille seule' van Benoit Jacquot. De debuterende regisseur Cyril Mennegun is minder radicaal in zijn cameravoering. Hier is het vooral de muziek die je naar binnen trekt: de jachtige Nina Simone die zich perfect laat mengen met het getik van ruitenwissers en richtingaanwijzers. Maar ook actrice Corinne Masiero houdt je aandacht vast: stuurs, gespannen, en steeds nerveuzer.

De vrouwennaam in de titel herinnert aan Chantal Akermans feministische klassieker 'Jeanne Dielman' (1976) waarin destijds het huisvrouwenbestaan in zijn geestdodende routine werd vastgelegd: aardappels schillen, was opvouwen, afwassen. Die gevangenis is hier ingeruild voor de auto, de hotelkamer, een lunchroom, voor poetsen bij vreemden. Ontheemding en eenzaamheid als het weinig opwekkende resultaat van de bevrijding, zo lijkt. Maar Mennegun eindigt hoopvol, gelukkig, met Louise opnieuw in de auto, alleen nu met de zon op haar gezicht en een betere toekomst in het vizier.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden