De AIVD spioneerde op Bonaire

Onderzoek naar politici mogelijk illegaal

De Tweede Kamer wil opheldering van het kabinet over een mogelijk illegale operatie van de AIVD. Volgens NRC Handelsblad heeft de inlichtingendienst jarenlang twee politici op Bonaire bespioneerd zonder het toenmalige Antilliaanse kabinet op de hoogte te stellen.

De AIVD was geïnteresseerd in Ramonsito Booi en Burney El Hage, twee leden van de christen-democratische partij UBP. Beide mannen verschijnen maandag voor de strafrechter. Geert-Jan Knoops, hun advocaat, zal het AIVD-onderzoek direct aankaarten. "Dit verrast ons volledig. Justitie zal zeggen dat het AIVD-onderzoek geen rol speelde in de strafzaak, maar we moeten wel opheldering krijgen. In het uiterste geval kan het hele onderzoek onrechtmatig blijken."

Vooral Booi heeft veel macht op Bonaire. Hem wordt verweten dat hij zich jarenlang, als partijleider van de regerende UBP, heeft verrijkt met steekpenningen.

Sinds 2005 onderhandelde het Nederlandse kabinet met Booi en zijn rechterhand El Hage over de staatkundige vernieuwing van de Antillen. De bevolking van Bonaire koos dat jaar in een referendum voor aansluiting bij Nederland.

NRC sprak met een informant op Bonaire die voor de AIVD informatie verzamelde over Booi en El Hage. Daaruit zou blijken dat de politici constructies opzetten om belasting te ontduiken. De spionage werd geheim gehouden voor het Antilliaanse kabinet en de Veiligheidsdienst Nederlandse Antillen.

Emily de Jongh-Elhage, destijds premier van de eilandengroep, zegt in de krant: "Ik had het moeten weten als er een formeel verzoek geweest was. Ik schrik hiervan."

De Tweede Kamer wil tekst en uitleg van de ministers Ivo Opstelten (veiligheid en justitie) en Ronald Plasterk (binnenlandse zaken). Laatstgenoemde is verantwoordelijk voor de inlichtingendiensten. Hij maakt op dit moment een reis met koning Willem-Alexander en koningin Máxima langs de Antillen. De AIVD geeft geen commentaar op 'individuele zaken'.

De belastende informatie had uiteindelijk geen gevolgen voor Bonaire om in 2010 een 'bijzondere gemeente' binnen Nederland te worden, net als Saba en Sint-Eustatius. Booi en El Hage hebben zich hier altijd hard voor gemaakt.

De informant vertelt in NRC dat zijn werk voor de AIVD er in 2008 op zat, vlak nadat de eilanden met Nederland een belangrijk akkoord sloten. "Ik kreeg toen plots een debriefing in Capelle aan den IJssel. (...) Ze zeiden dat mijn positie was uitgelekt. Ik kreeg de vluchtkosten contant terugbetaald, alsmede twee dagen hotel. Ze zeiden: Ga verder, maar even geen contact. Wij nemen vanzelf wel weer contact op. Daarna hebben ze Skype-verzoeken en e-mails niet meer beantwoord."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden