De agenda van de Tweede Kamer stroomt nu al over

De Nederlandse vlag in de plenaire zaal tijdens een debat in de Tweede Kamer. Beeld ANP

Het is begin december en nu al loopt de agenda van de Tweede Kamer vol voor de rest van het politieke seizoen. 

Frank Wassenberg, Kamerlid van de Partij voor de Dieren, wil zo snel mogelijk debatteren over woningcorporaties die te weinig zouden doen aan verduurzaming. Toen hij vorige week om dit debat vroeg, zei ondervoorzitter van de Tweede Kamer Martin Bosma: "Ik hoop dat u voor het zomerreces aan de beurt bent."

Tijdens de formatie werd er nauwelijks gedebatteerd. Nu Rutte III eindelijk het land bestuurt, is de Kamer bezig met niets minder dan een inhaalrace.

De lijst met nog te houden debatten is lang. De zorgelijke insectenpopulatie, een verbannen 'haatimam', gestolen atoomgeheimen, hoge zorgpremies, niet-transparante uitvaartondernemers. Wanneer de Kamer hieraan toekomt, is nog onduidelijk.

Dadendrang

Ton Elias, tot voor kort VVD-parlementariër, maakt zich nu ook als burger druk over de dadendrang in de Kamer. Steen des aanstoots is het zogeheten 'dertigledendebat'. Als een partij een debat aanvraagt, maar geen steun krijgt van de meerderheid, kan het onderwerp alsnog op de Kameragenda terechtkomen. Voorwaarde is wel dat dertig Kamerleden dit steunen. In de praktijk kunnen bijvoorbeeld PVV (twintig zetels) en SP (veertien) samen elke gebeurtenis op de agenda krijgen.

Die drempel moet veel hoger, vindt Elias. Hij had destijds naar eigen zeggen 'een fantastische deal' met andere partijen uitonderhandeld. Niet dertig leden zouden dan voldoende zijn, maar veertig, of zelfs vijftig. Elias: "Dan sneuvelen allerlei hobby-debatten, maar dat is juist de bedoeling."

Vragenuur

Tegelijkertijd moest het wekelijkse Vragenuur worden gemoderniseerd: het zou een ondervraging worden op het scherp van de snede, altijd tussen premier en fractievoorzitters. De SP was enthousiast. Kamerlid Ronald van Raak: "Het Vragenuur is de etalage. Daar moet je de beste mensen neerzetten die met de minister-president de actualiteit van die week doornemen. Prachtig."

Toch sneuvelde het plan. Partijen krabbelden terug en naar verluidt was ook premier Rutte verre van enthousiast. Elias baalt nog steeds. "Ik was trots op de deal. Het was dé manier om die dertigledendebatten aan te pakken. Je krijgt het nooit meer voor elkaar. Als je nu voorstelt de drempel te verhogen, volgen de bekende verwijten van machtswellust en het monddood maken van de kleinere partijen."

CDA'er Jan Schinkelshoek weet dat deze discussie van alle tijden is. Toen hij Kamerlid was, tussen 2006 en 2010, heette het dertigledendebat nog spoeddebat. Ook toen was het wapen bot. Een spoeddebat werd zelden met spoed gehouden. "Een minister die naar de Kamer wordt geroepen, moet sidderen omdat er nationale opwinding is", vindt Schinkelshoek. Dat is ijdele hoop gebleken.

De CDA'er riep destijds op tot 'parlementaire zelfreflectie'. Dat ging niet alleen over de vele spoeddebatten, ook over de stortvloed aan moties en Kamervragen. Schinkelshoek: "Mijn indruk is dat er weinig is veranderd. Die zelfreflectie is opnieuw hard nodig."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden