Column

De afstand tussen geitenneuker en mierenneuker is kort

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan Beeld afp
De Turkse president Recep Tayyip ErdoganBeeld afp

Zelf heb ik de Turkse president Erdogan onlangs een paar keer mogen beledigen. Ik gebruikte toen de term 'schurk' die volgens Van Dale's 'Groot woordenboek van synoniemen' iets als 'spitsboef', 'zwijnjak', of 'galgeaas' betekent. Genoeg dunkt me om in Turkije drie maal levenslang te krijgen en in Nederland een rel te veroorzaken.

Sylvain Ephimenco

Helaas leest de president nooit de achterpagina van Trouw en zodoende bleef ik langs de Bosporus en elders in het sultanaat een illustere onbekende. Wel kijkt Erdogan graag naar Duitse zenders en werd hij lichtelijk geraakt door een optreden van satirist Jan Böhmermann die hem in zijn tv-show voor 'geitenneuker' had uitgemaakt.

Niet bijster slim en een tikkeltje vulgair weliswaar, maar wij, in het Westen, zijn van onze komieken wel wat gewend. Denk aan de denkbeeldige vrijpartij van Hans Teeuwen met toenmalige koningin Beatrix of de ontheiliging van een Christus op zijn kruis door Theo Maassen.

Ik vermoed dat sinds zijn politieke huwelijk met Angela Merkel de sultan/president zich in de Duitse tv-studio's waant als in de kelders van zijn gevangenissen waar hij talrijke Jan Böhmermanns vasthoudt. Daarom ook vraagt hij nu om het hoofd van de Duitse komiek. Dat Erdogan het niet fijn vindt om met zoöfilie te worden geassocieerd kan ik begrijpen. Toch is seks met dieren zo oud als de weg naar het kippenhok of de koeienstal.

Op school zat bijvoorbeeld bij ons ene Mardoché, een gezette jongen die in het plaatselijke voetbalelftal als keeper dienst deed. Helaas had Mardoché net zomin succes met al die meisjes die hij voordurend lastigviel als met de strepen en lobs die hij bijna nooit tegenhield.

Zoekend naar een uitweg voor zijn dwingende libido brak hij op een dag in bij de kippenruimte van de buren. Niet zozeer het feit dat hij een van het mooiste pluimvee-exemplaar van het hok van achteren nam, werd hem door de eigenaar ervan kwalijk genomen, maar vooral dat hij het beest levenloos achterliet. De legende van Mardoché-de-kippenneuker was geboren.

Van mijn grootmoeder Suzanne heb ik die andere anekdote van die jonge boerenzoon met zijn broek op de enkels die zij, op een dag, in haar koeienstal betrapte. Om zijn daad met meer gemak te kunnen verrichten was de bewuste koeienneuker zelf op een kruk gaan staan.

Maar is het niet spijkers op laag water zoeken om een Duitse komiek, zoals de Turkse vicepremier Numan Kurtulmus eergisteren deed, van 'misdaden tegen de menselijkheid' te betichten? Van geitenneuker naar mierenneuker is de afstand betrekkelijk kort. Meestal worden plegers van dit soort misdaad opgehangen, zoals de nazi's uit de Neurenberg-processen (1946).

Overigens is dit niet de eerste keer dat een regime van misdaden tegen de menselijkheid werd beschuldigd. Het gebeurde ook aan het einde van WO I door de geallieerden: toen werden de Turken van het Ottomaanse Rijk aangeklaagd wegens massamoord, ontvoeren, doden en martelen van Armeense en Griekse burgers.

Sylvain Ephimenco Beeld Jorgen Caris
Sylvain EphimencoBeeld Jorgen Caris
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden